19.8.2018. 23:00
0
Novi Peugeot 2008 biće veći, lakši i atraktivniji
Francuski Peugeot sprema novu generaciju malog SUV-a 2008 za sledeću godinu, a ona bi trebalo da se značajno razlikuje od aktuelne.

Prije svega, novi 2008 će biti izgrađen na CMP (Compact Modular Platform) platformi PSA grupacije koja je dizajnirana isklučivo za male automobile.

Prvi model na ovoj platformi će biti vjerovatno novi Peugeot 208, koji je najavljen za Salon automobila u Ženevi u martu 2019, otprilike pola godine prije izlaska 2008.

Uslijed promjene platforme, nova generacija 2008 bi trebalo da bude duža od aktuelnog modela, ali i oko 40 kilograma lakša.


Što se tiče ponude motora, ona uključuje 1,2-litarski PureTech benzinac u rasponu od 85 do 130 KS, te 1,5-litarski BlueHDi dizel.

Osnovna verzija novog 2008 će dolaziti sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, dok će skuplje varijante imati osmostepeni automatik.

Negdje na sredini ciklusa novog 2008, Peugeot planira hibridnu verziju, ali i potpuno električni pogon sa kojim će moći da pređe oko 450 km.


Uprkos velikim mehaničkim promjenama, očekuje se da dizajn nove generacije modela 2008 posebno privuče kupce. Peugeot će potpuno promijeniti unutrašnji i spoljašnji izgled svog malog SUV-a, kako bi bio atraktivan poput veće “braće” 3008 i 5008.

Novi Peugeot 2008 će dobiti novu prednju masku koja se “stapa” sa vertikalno postavljeniom LED dnevnim svijetlima, a dobiće i najnoviji i-Cockpit kontrolni panel i vrhunske materijale koji će ga učiniti značajno naprednijim u odnosu na aktuelnu generaciju.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.