26.8.2018. 18:36
0
Cadillac proslavlja rođendan svog velikog SUV-a
Model Escalade debitovao je na “Konkursu elegancije” u kalifornijskom Pebl Biču 1998. godine.

Cadillac Escalade pojavio se prije dvije decenije kako bi se suprotstavio modelu Lincoln Navigator, koji je lansiran 1997.

Međutim, prva generacija nije bila luksuzni SUV, kakav je ovaj model danas, već praktično prepakovani Chevrolet Tahoe/GMC Yukon sa značkom Cadillaca.

Uprkos tome, Escalade je već u prvoj godini prodaje postao veliki hit u SAD, pa je kupcima isporučeno 23.897 ovih vozila.

Prva generacija potrajala je svega dvije godine, a nasljednik koji se pojavio 2001. predstavljao je značajna pomak unaprijed, kako svojim potpuno novim eksterijerom, tako i luksuznim enterijerom, prenosi CDM.

Kupci su ga dočekali raširenih ruku, pa je već 2002. prodaja skočila za 35%, a 2003. za još 55%.

Treća generacija predstavljena je 2007. i donijela je nova unapređenja na polju dizajna i tehnologije.

Bio je to prvi model automobila u SAD sa kompletnim LED farovima. Osim toga, Escalade III postao je prvi veliki SUV sa hibridnim pogonom i sofisticiranim “Magnetic Ride Control” sistemom oslanjanja.

Aktuelna, četvrta generacija stigla je 2014. zaokruživši uspešnu priču ovog Cadillaca koji je za 20 godina prodat u preko 836.000 primjeraka.

Nasljednik se očekuje 2020. godine.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.