12.9.2018. 14:30
0
Nissan povukao iz Evrope svoje modele iz Golf klase
Japanski Nissan obustavio je prodaju svoja dva kompaktna modela u Evropi i Rusiji.

Zbog masovne promjene fokusa evropskih kupaca na SUV segment, Nissan je povukao sa Starog kontinenta hečbek Pulsar i sedan Almeru.

Tako je jedini preostali Nissanov kompaktni model u Evropi koji nije SUV ostao električni Leaf.

Nissan je lansirao Pulsar 2014. kao konkurenta Volkswagen Golfu i Ford Focusu, ali i kako bi popunio prazninu u svojoj ponudi model u Evropi nakon okončanja proizvodnje Almere 2006.

Japanski proizvođač je predvidio da godišnje proda 64.000 jedinica u Evropi, ali je prošle godine uspio tek 25.000 komada modela koji je pravio u svom pogonu u Barseloni.

Almera je bio sedan namijenjen isključivo ruskom tržištu od lansiranja 2013, i jedno vrijeme bio njegov najprodavaniji u najvećoj evropskoj zemlji sa vrhuncem 2014. sa 46.000 jedinica.

Međutim, ove godine je Almera ispala sa liste 25 najprodavanijih modela u Rusiji. Nissanov najprodavaniji model u avgustu je bio SUV X-Trail sa 14.103 jedinice, nešto više od manjeg Qashqaija.

Nissan očekuje da će broj prodatih vozila izgubljen povlačenjem Almere nadoknaditi upravo u SUV segmentu, s obzirom da ove godine 40 odsto ruskog tržišta automobila čini upravo ova klasa, prema istraživanju Renault grupe čiji je Nissan član.

Almera je pravljena u AvtoVAZ pogonu u Toljatiju koji je bio u vlasništvu Renaulta, uz modele francuskog proizvođača i domaće Lade.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.