25.10.2018. 11:28
0
Porsche u Njemačkoj osuđen zbog Dieselgatea: Dioničarima 47 miliona miliona eura
Kompanija "Porsche" čiji je glavni akcionar "Volkswagen", osuđena je u srijedu da plati 47 miliona eura odštete investitorima zbog skandala s lažiranjem testova izduvnih gasova dizel-motora, saznaje se u sudu u Stuttgartu.

Optužen da je prekasno obavijestio investitore o manipulaciji s motorima, "Porsche" je "prekršio svoje obaveze o davanju informacija", utvrdio je sud. 

U presudi na više od 130 stranica, sud navodi da je bilješka o tome još maja 2014. poslata upravi "Volkswagena", a trebalo je da bude proslijeđena i tržištu zbog finansijskog rizika za dioničare od prevare s motorima. 

To je prva odluka u velikom nizu tužbi dioničara koji ukupno zahtijevaju više od devet milijardi eura nadoknade od "Porschea" i "Volkswagena", prenosi Indikator.ba.

Skandal s varanjem "Volkswagena" na testovima izduvnih gasova motora, izbio je septembra 2015. godine i doveo do pada vrijednosti njegovih akcija na berzi za skoro 40 posto, a "Porschea" za 30 procenata.




(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.