19.11.2018. 14:30
0
Kako da pravilno skladištite ljetnje gume
Kada ste zamijenili gume na svom automobilu, pitanje je šta sada raditi sa ljetnim gumama koje su nam ostale.

Možete ih skladištiti kod kuće, ali napomena je da ako su skladištene u neprikladnim uslovima, gume mogu promijeniti svojstva, što rezultira bržim trošenjem.

Uslovi pravilnog skladištenja:

-Prije izmjene guma obilježite gume koje su bile montirane sprijeda kako bi im zamijenili položaj sa zadnjima u sljedećoj sezoni.

-Operite gume i feluge i izvadite sve kamenčiće ili strana tijela iz šara u gumi.

-Pneumatici moraju biti uskladišteni na mjestu na kojem je uvijek hladno, suvo i ima prirodnu ventilaciju. Ako se pneumatici skladište vani na otvorenom moraju biti prekriveni neprovidnom ceradom koja je potpuno nepropusna jer pneumatici moraju biti zaštićeni od sunca i snažne vještačke svjetlosti, te UV zraka.

Temperatura mora biti niža od 35 ̊C i potrebno je izbjegavati upotrebu ili skladištenje bilo kakvih hemikalija u prostoriji u kojoj se skladište gume.

-Pneumatici moraju biti složeni okomito na jednoj od polica koja se nalazi minimalno 10 cm od poda. Kako se ne bi deformisali, preporučuje se rotacija jednom mjesečno. Ako su gume bez feluga preporučuje se da se poslože vertikalno.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.