30.6.2021. 21:08
0
Leteći automobil sa BMW-omi motorom obavio prvi međugradski let
Prototip 1 letećeg automobila „Air Car“, opremljen BMW-ovim motorom i običnom gorivom sa benzinske pumpe, obavio je prvi međugradski 35-minutni let između slovačkih međunarodnih aerodroma u Nitri i Bratislavi.

Za razliku od eVTOL-a (električni vertikalni avioni za polijetanje i slijetanje), koji su sličniji velikim dronovima nego stvarnim automobilima, „Air Car“ je pravi automobil – i to leteći. To znači da se može koristiti za dve vrste prijevoza, kako na putu kao automobil, tako i kao avion.

Ovo prijevozno sredstvo prvi put je predstavljeno 2019. godine. „Air Car“ prototip 1 je obavio svoj prvi let krajem 2020. godine i od tada je imao 142 uspješna slijetanja i preko 40 sati letenja.

Posljednje, 142. slijetanje obavljeno je 28. juna poslije prvog međugradskog 35-minutnog putovanja od međunarodnog aerodroma u Nitri do Bratislave.

(H. Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.