13.12.2021. 22:35
0
Genije i vizionar: Magazin “Time” proglasio Elona Muska za “Ličnost godine”
Magazin “Time” proglasio je proizvođača električnih automobila Teslu i izvršnog direktora kompanije SpaceX Elona Muska za “Ličnost godine” za 2021., javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je čovjek koji teži da spasi našu planetu i da nam stvori novu koju ćemo naseliti”, napisao je časopis u ponedjeljak.


Opisali su ga kao “genija i vizionara”.


“Njegova automobilska kompanija Tesla kontroliše dvije trećine tržišta električnih vozila vrijednog više milijardi dolara na kojem je bila pionir”, dodali su.


Kompanija, koju je Elon Musk osnovao 2003. godine, objavila je ranije ove godine podatke o profitu u ovoj godini. Neto dobit kompanije povećala se za 998 posto u drugom tromjesečju godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dosegnuvši čak 1,1 milijardu dolara. Teslina neto dobit iznosila je 104 miliona dolara u drugom tromjesečju prošle godine.


Ove godine kompanija je zabilježila rekord kojim je prvi put kvartalna dobit premašila milijardu dolara. Osim toga, prihod kompanije u drugom tromjesečju ove godine povećao se za 98 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dosegnuvši 11,9 milijardi dolara. Kompanija je u drugom tromjesečju prošle godine imala prihod od šest milijardi dolara.


Zarada po dionici proizvođača električnih automobila, koja je u drugom tromjesečju prošle godine iznosila 0,44 dolara, u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 1,45 dolara. Tesla je u razdoblju od aprila do juna isporučio više od 200.000 vozila širom svijeta.


(AA/ Kenan Bešlija) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.