8.4.2022. 11:33
0
Porsche ulaže 75 miliona dolara u umjetna goriva kako bi spasio stare modele
Ovo možda nisu posljednji dani 911 onakvim kakvim ga znamo, jer kako se veći dio automobilske industrije, uključujući i Porsche, okreće elektrifikaciji, Porsche se nada da će sintetička goriva održati motor s unutarnjim sagorijevanjem na životu.

S velikim ulaganjem od 75 miliona dolara u proizvodni pogon HIF čileanskog proizvođača eFuel, Porsche dobiva dugoročni udio.

Umjetno gorivo eFuel napravljeno je od vodika i ugljičnog dioksida pomoću energije vjetra i na bazi je električne energije. Trebalo bi se početi proizvoditi sredinom ove godine u tvornici u Punta Arenasu u Čileu. Za eFuel se kaže da osigurava “skoro” ugljično neutralno gorivo za motore s unutarnjim izgaranjem.

U početku, Porsche planira koristiti eFuel u svojim vrhunskim pothvatima u motosportu, a njegov GT3 Cup automobil sadašnje generacije već može raditi na sintetička goriva. Kasnije bi se sintetičko gorivo moglo koristiti kao početno tvorničko gorivo proizvođača automobila i za pokretanje automobila u Porscheovim Experience centrima diljem svijeta.

Nije samo Porsche zainteresiran za sintetička goriva.

I njemačka vlada je ranije ove godine otvoreno osporila postojeće zabrane motora s unutarnjim izgaranjem za 2035. godinu, rekavši da “budućnost koja se sastoji samo od električnih automobila ili automobila na vodik nema smisla”, te da bi “motorima s unutarnjim izgaranjem trebalo dopustiti da prođu taj rok na sintetička goriva”.

Uz potencijalno davanje novog života starim Porscheima s unutarnjim izgaranjem, proizvođač automobila kaže da bi njegova e-goriva mogla biti vrijedna za druge transportne sektore koji tek trebaju pronaći dobar alternativni izvor energije, kao što su zrakoplovstvo i pomorstvo.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.