9.7.2022. 13:12
0
Na Lexus se čeka duže nego na Ferrari
Nakon što se lista čekanja za novi Land Cruiser produžila na četiri godine, isto se dogodilo i njegovom luksuznijem "bratu" iz game Lexusa.

Riječ je o Lekus LX, ogromnom terencu upečatljivog izgleda i vrhunske opreme, za kojim je japanska publika "poludjela". Sa svakim novim danom lista čekanja je rasla, a nakon što je nedavno dostigla nevjerovatnih 48 meseci, Lexus je odlučio da povuče model iz ponude.

Riječ je o privremenoj odluci, koja će biti aktivna sve dok liste čekanja ne počnu da se skraćuju. Slična sudbina čeka i novi Lekus NX, krosover koji je sve traženiji i za koji je lista čekanja već produžena na znatno više od 12 mjeseci.

Sve u svemu, Toyota, u čijem vlasništvu je premijum brend Lexus, trenutno ne nudi tri modela na japanskom tržištu. Zanimljivo je da su ovi modeli još dostupni u ostatku svijeta.

Toyota je ranije najavila probleme u plasmanu, koji su rezultat prekida u isporuci dijelova i privremenog zatvaranja pojedinih japanskih pogona. Planirano je da se proizvodi 800.000 vozila mesečno, ali će se proizvoditi oko 50.000 jedinica manje.

Tako se negativan trend nastavlja i u drugoj polovini godine, pa je već nagomilan minus od 400.000 automobila. U narednim mjesecima, ako uslovi vezani za covid-19 to dozvole, Toyota planira da podigne proizvodnju na 850.000 mjesečno i tako poništi deficit iz prve polovine godine.

(A. Balićevac)

Lexus
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.