14.7.2022. 19:47
0
Hyundai predstavio električni Ioniq 6
Hyundai je objavio fotografije i tehničke detalje novog modela na struju, koji nosi oznaki Ioniq 6. Poslije modela Ioniq 5, koji predstavlja kombinaciju hečbeka i krosovera, sada nam iz Koreje stiže elegantna električna kupe-limuzina.

Bazična varijanta ima bateriju kapaciteta 53 kWh i električni motor postavljen pozadi. Hyundai nije otkrio snagu ovog motora, ali se ranije spominjalo da će imati oko 218 KS (160 kW).

Bez obzira na konačne brojke, očekuje se da će ova verzija imati potrošnju energije manju od 14 kWh/100 km, prema WLTP standardu. Ovo nagovještava da će Ioniq 6 postati jedan od energetski najefikasnijih EV na tržištu.

Kupci će takođe moći da naruče varijantu većeg radijusa kretanja, koja koristi masivniju bateriju od 77,4 kWh. Rezultat toga je autonomija od 610 km u WLTP mjernom ciklusu.

Hyundai navodi da je to otprilike za 100 km bolja autonomija u odnosu na Ioniq 5. Ovo povećanje je posljedica niza faktora, uključujući napore da se poboljša efikasnost, kao i niskog koeficijenta otpora od 0,21.

Ioniq 6 dugog dometa biće ponuđen sa pogonom na zadnje i sve točkove, a postojaće i varijanta sa dva elektromotora koja ima kombinovanu snagu od 325 KS i razvija 605 Nm obrtnog momenta.

To će omogućiti automobilu da ubrza 0-100 km/h za 5,1 sekundu.

Ioniq 6 podržava punjenje od 400 V i 800 V, što je značajno jer je tehnologija od 800 V uglavnom ograničena na premijum električna vozila.

Hyundai navodi da će zahvaljujući tome brzi DC punjač od 350 kW omogućiti da se baterija napuni 10-80% kapaciteta za samo 18 minuta.

Još jedna zanimljiva karakteristika je funkcija koja omogućava da se iz automobilske baterije napajaju određeni spoljni korisnici. To pretvara Ioniq 6 u veliku bateriju jer vlasnici mogu da kupe adapter za dodatnu opremu koji omogućava modelu da napaja sve, od raznih električnih alata, do svjetla i reflektora.

Kada je riječ o dimenzijama, dužina modela Ioniq 6 je 4.855 mm, širina 1.880 mm, a visina 1.495 mm). Međuosovinsko rastojanje je čak 2.950 mm.

Putnička kabina je stoge izuzetno prostrana i komforna, dok je komandna tabla gotovo potpuno digitalizovana.

Hyundai je najavio da će prodaja modela Ioniq 6 početi u prvom kvartalu 2023, ali o cijeni nije bilo riječi, prenosi b92.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.