17.12.2022. 22:27
1
Baterije za električna vozila moraju da imaju jasne ekološke certifikate
Prema novoj Uredbi o baterijama mijenjaju se dosadašnja pravila za nabavku, proizvodnju i recikliranje baterija za električne automobile.

Zato će svi proizvođači baterija, koji žele da prodaju u Evropi, od jula 2024. morati da podnose izvještaj o cjelokupnom ugljeničnom otisku proizvoda, od rudarenja preko proizvodnje do recikliranja. Ti podaci će se zatim koristiti za određivanje maksimalnog ograničenja CO2 za baterije koje će se primjenjivati od jula 2027., te obezbijediti da kompanije koriste čistu energiju umjesto fosilnih goriva, piše Revija HAK.

Kompanije koje prodaju baterije u EU će takođe morati da se pridržavaju pravila osmišljenih za sprečavanje zloupotrebe okoline, ljudskih prava i rada u svojim lancima snabdijevanja. Zakon će zahtijevati od proizvođača baterija da identifikuju, spriječe i reše širok raspon problema, od zagađenja vode do prava zajednice, piše Transport and Environment.

Od 2027. godine proizvođači baterija moraće ponovo da iskoriste (recikliraju) 90% upotrebljenog nikla i kobalta, što će porasti na 95% 2031. Takođe će morati da ponovo iskoriste 50% litijuma koji se koristi 2027., što će porasti na 80% 2031. godine.

Nova pravila su takođe dobra vijest za rastuću evropsku industriju baterija. Zakon će obezbijediti da proizvodi koje proizvode novi evropski igrači ne mogu da budu potkopani uvezenim baterijama proizvedenim uz pomoć termoelektrana na ugalj i s malo obzira prema ljudskim i radničkim pravima. Takođe će podstaknuti ulaganja potrebna za uspostavljanje više kapaciteta za recikliranje i otvaranje lokalnih radnih mjesta u Evropi.

(A. Balićevac)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.