15.3.2023. 9:17
0
ChatGPT stiže u automobile
FOTO: ilustracija
Trebaće još vremena dok nas autonomni automobili ne počnu sami voziti na posao, no čini se da ćemo s njima moći razgovarati tokom vožnje.

General Motors je potvrdio informaciju koju su objavili neki mediji, da radi na digitalnom asistentu za automobile koji se bazira na modelima mašinskog učenja nalik na ChatGPT, prenosi Investitor.me.

GM želi u automobile da ugradi digitalnog asistenta koji će pomagati vozačima u situacijama u kojima su se u prošlosti možda morali poslužiti priručnikom za svoje vozilo.

Na primjer, AI asistent vam može pokazati kako zamijeniti gumu na automobilu ako se probuši, kroz video film ili AR uputstva, pri čemu će pratiti kako to radite, a takođe bi mogao ponuditi opcije integracije i saradnje s drugim uređajima, uključujući daljinski za otvaranje garažnih vrata.

– Ova promjena ne odnosi se samo na jednu sposobnost kao što je evolucija glasovnih naredbi, već umjesto toga znači da kupci mogu očekivati da će njihova buduća vozila biti daleko sposobnija u cjelini kada je riječ o novim tehnologijama – rekao je portparol GM-a za Reuters, prenosi Vidi.

Digitalni asistent u automobilu će raditi malo drugačije od drugih chatbotova jer GM radi na dodavanju “sloja specifičnog za automobile” povrh velikih jezičnih modela koji pokreću ChatGPT, a to će biti dio šire saradnje između proizvođača automobila i Microsofta, koji su se još 2019. godine udružili u radu na autonomnim vozilima.

Obzirom da je Microsoft jedini provajder usluga oblaka za OpenAI, to znači da će GM-ov pomoćnik u automobilu gotovo sigurno raditi na Azureu, a jasno je da će koristiti modele mašinskog učenja OpenAI-ja i Microsofta poput GPT-3.

GM još nije rekao kako će se njegov AI asistent zvati niti je otkrio kada bismo s njim mogli popričati u nekom automobilu.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.