29.4.2023. 14:15
1
Volvo rasprodao novi električni SUV
EX90 je prvi veliki SUV iz Volva sa električnim pogonom, a kako stvari stoje, i prvi tržišni hit Volva nakon vrlo uspješnog XC60.

Novitet je doslovno osvojio tržište, čak u određenoj mjeri iznjenadio i samog proizvođača.

Vjerovali ili ne, čitava ovogodišnja proizvodnja je rasprodata, a iz kompanije kažu da je odziv tržišta premašio najhrabrija i najambicioznija interna predviđanja. Zato su u švedskom proizvođaču prisiljeni da obustave narudžbine do daljeg, odnosno do smanjenja liste čekanja.

Podsjećamo, Volvo EX90 koristi mehaničku platformu SPA2, namijenjenu električnim modelima, kao i Polestar 3.

Kineski Geely, koji je vlasnik švedske marke, očigledno je uradio odličan posao, posebno sa uključivanjem trećeg reda sjedišta. Osnovna verzija ima AWD pogon sa dva elektromotora, dok je vozaču na raspolaganju 408 KS i 770 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ako odaberete moćniju, Performance verziju, računajte na 517 KS i čak 910 Nm obrtnog momenta. Impresivna je i baterija kapaciteta čak 107 kWh, koja je kompatibilna sa punjačima snage do čak 250 kW.

Autonomija sa jednim punjenjem baterije je 580 km, po WLTP-u. Volvo EX90 startuje po cijeni od 102.300 eura u Njemačkoj, prenosi b92.

(Ajdin B.)

SUVVolvo
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.