3.7.2023. 11:14
0
Za nekoliko dana prestaje proizvodnja jednog od najpoznatijih automobila
Kako prenose britanski mediji, posljednja Fiesta c´e sic´i ??sa proizvodne trake 7. jula, nakon što je kompanija krajem prošle godine odlučila da obustavi proizvodnju ovog modela.

Ovim se završava 47 godina proizvodnje i osam generacija Fieste. Posljednja dva primjerka će ostati u Fordu, jedna će se pridružiti međunarodnoj floti kompanije sa sjedištem u Kelnu u Njemačkoj, fabrici u kojoj je automobil proizveden, a druga je namijenjena floti naslijeđa Velike Britanije, prenosi Autoblog.

Fiesta je ukinuta jer je brendu bio potreban fabrički kapacitet za proizvodnju električnog SUV-a Ford Explorer, otkrio je Martin Sender, generalni direktor Ford Model E Europe, krajem prošle godine.

– Odlučili smo da pravimo naše električno vozilo ovde u Kelnu. Došao je trenutak kada nam je potreban dodatni prostor za proizvodnju, jer fabriku u kojoj se pravila Fiesta pretvaramo u pogon za potpuno električna vozila. Zbog toga smo morali da donesemo odluku da zaustavimo proizvodnju ovog automobila – rekao je Sender.

EV centar u Kelnu, prva Fordova ugljenički neutralna fabrika (kada je reč o emisiji gasova) zvanično je otvoren 12. juna.



Fiesta je jedan od nekoliko dugotrajnih Fordovih modela koji će se postepeno gasiti dok se brend priprema za punu elektrifikaciju.

Posljednji primerci MPV modela S-MAX i Galaxy sišli su sa proizvodne trake u aprilu 2023, a proizvodnja Focusa će se završiti u 2025. godini.

Kompanija očekuje da će prodaavati 600.000 električnih vozila godišnje već 2026. u okviru svoje divizije Ford Model E, koja radi odvojeno od svojih SUS odeljenja za automobile i komercijalna vozila (Ford Blue i Ford Pro).

Ford je ranije najavio da će od 2030. u Evropi prodavati samo električna vozila, prenosi B92.

(Ajdin B.)

Ford
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.