Kapo o povećanju minimalne plaće: Došlo je vrijeme u kojem ćete prestati gaziti bosanskog radnika
Zastupnica SDP-a u Skupštini KS Belma Kapo prokomentirala je najavljeno povećanje minimalne plaće u FBiH na 1.000 KM.
Njenu reakciju prenosimo u cijelosti.
- Ko su siromasi? Ja sam radničko dijete. Dijete koje je u životu često bilo željno puno toga ali zadovoljno. Dijete koje je na fakultet išlo sa posoljenom kriškom hljeba. Radilo u kopirnici da zaradim džeparac. Moji roditelji su mi priuštili sve što su oni mogli. Naučila sam od malena da radim.
Moji roditelji nisu finansijski bogati. Imaju malu penziju, toplu kuću i polovan auto. Ali moji roditelji su bogati ljudi jer nisu škrtice. Nisu "glanćeri". Moj tata je zanatlija varioc. Nikada drugima nije naplatio svoj rad preskupo. Kada bi vidio da je neko u neimaštini ne bi naplatio ništa. Odgojena od takvih ljudi naučila sam da uvijek budem dobro na zemlji i uz obične ljude. Gledam zadnja dva dana koliko su se digli "veliki " poslodavci da prijete vladi zbog minimalne plaće 1000 KM.
Najglasniji među njima su oni koji voze nove džipove ljetuju po skupim destinacijama. Njihova djeca nisu željna ničega. Finansijski su bogati. Neka hvala dragom Bogu. Njihova nafaka. Da Bog da još duplo imali. Sve je to džaba jer su "siromasi" u duši. Bogataši kojima je golem teret platiti radniku 1000 KM plaće. To su poslodavci koji su doveli strane radnike da im prave npr. stolice po mizernim plaćama, drže ih u iznajmljenim kućama, ukratko tretiraju ih kao robove.
Ali došlo je neko drugo vrijeme siromasi naši. Vrijeme u kojem ćete morati platiti radnika. Vrijeme u kojem ćete prestati gaziti bosanskog radnika. A mali obrtnici nemaju mjesta za brigu. Vlada će vrlo brzo kroz budžet obezbijediti sredstva za subvenciju za takve časne poslodavce. Oni se čak i ne oglašavaju. Gospodo "siromasi" radnička klasa se konačno ujedinjuje. Smrt fašizmu sloboda narodu - poručila je Belma Kapo.