6.11.2015. 17:41
0
Polovinom februara mogla bi stići sredstva MMF-a u BiH
Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark sastao se danas u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, kako bi razgovarali o provedbi Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa konferencije za novinare održane u pauzi sastanka je poručeno da se u BiH vidi snažno opredjeljenje za evropski put, ali i predanost provedbi reformske agende.

Wigemark je kazao kako je sastanak bio jako dobar, te da je predstavljen zajednički akcioni plan za provedbu reformske agende. 

Prema njegovim riječima, sve tri vlade su uložile puno truda na usaglašavanju i ujedinjavanju zajedničkog akcionog plana koji pokazuje još jednu predanost provedbi reformske agende, ali iznad svega, i saradnju u interesu svih građana BiH. 

"Ovo je nešto što je dosta rijetko u BiH, da se vidi ovako snažno opredjeljenje i želim čestitati svima koji su na ovome radili. Reformska agenda je tek okvirni dokument za cijeli niz akcionih planova i mjera koji se izrađuju i u konačnici provode. EU i međunarodne finansijske institucije stoje na raspolaganju da u periodu od naredne tri godine osiguraju sredstva u iznosu od oko jedne milijarde eura za provedbu predviđenih mjera i 500 miliona eura za investicije", istakao je Wigemark.

On je dodao kako je BiH konačno počela da sustiže susjedne zemlje u procesu EU integracija.

"Po prvi put unazad više godina ova zemlja se približava EU, ostvaruje smisleni napredak, a napredak u sprovedbi reformske agende je jedan od uslova u procesu evropskih integracija. BiH je konačno krenula da sustiže susjede iz okruženja. Ostaje još stvari da se uradi. Napredak se ostvaruje u različitim oblastima", naglasio je Wigemark.

Poručio je da o mehanizmu koordinacije trebaju odlučiti entitetski predstavnici i da u vezi s tim EU nema neki poseban model koji nudi ili nameće. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako BiH namjerava vrlo brzo, u narednih nekoliko mjeseci, posnijeti aplikaciju za članstvo u EU sa kredibilnim izvještajem o provedbi reformske agende koja je postavljena kao ključni uslov zaključka Vijeća za vanjske poslove EU.

Iskazao je snažnu opredijeljenost ka evropskim integracijama i nastojanjima da BiH sustigne dinamiku zemalja u regionu. 

"Sasvim smo sigurni da ćemo do kraja godine moći vrlo opravdano kazati da je veliki dio reforske agende pretočen u regulatorni okvir, zakone i da je počela njihova provedba u praksi i da ta provedba, ako pogledamo ekonomske parametre, već daje prve očekivane rezultate koji govore o ekonomskom oporavku BiH. To je ključni zaključak ovog sastanka", istakao je Zvizdić. 

Premijerka RS Željka Cvijanović je sastanak okarakterisala kao prvu zajednički analizu svega onoga što su različiti nivoi vlasti u BiH radili u prethodnom periodu. Kako je kazala, prva analiza pokazuje da je svaki nivo vlasti predano radio. 

"Očekujem da ćemo do kraja godine moći da napravimo pravi izvještaj, nakon još jedne analize koju ćemo imati. Izvještaj o tome šta je zapravo naš potencijal i koliko smo sposobni da ono što smo preuzeli i sebi zadali kao zadatak zaista i realizujemo", istakla je Cvijanović.

Govoreći o tome da li će BiH do nove godine moći zaključiti pregovore o novom aranžmanu sa MMF-om, premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da se do kraja godine moraju završiti prethodne mjere, a januar iskoristiti za tehničke pregovore.

"Januar bi iskoristili za tehničke pregovore i na početku februara bi to bilo izneseno u MMF-u u Washingtonu. Polovinom februara bi mogla biti operativna sredstva MMF-a", istakao je Novalić.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.