16.11.2015. 14:01
0
Učesnici Samita G20 tačno u podne odali počast žrtvama terorističkog napada u Parizu
Učesnici Samita lidera zemalja G20 u Antaliji tačno u podne su minutom šutnje odali počast žrtvama terorističkog napada u Parizu, te se na taj način pridružili globalnoj poruci solidarnosti sa francuskim narodom.

U isto vrijeme kada je minuta šutnje organizirana u Parizu i drugim svjetski metropolama, u Antaliji su na pozornicu Samita G20 stali šef francuske diplomacija Laurent Fabius, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, šef italijanske vlade Matteo Renzi, španski premijer Mariano Rajoy, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjedavajući Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Na zastavama Francuske i Evropske unije povezana je simbolična crna traka, a pomenuti lideri su francuskom ministru Laurentu i ovom prilikom izrazili sućut zbog tragedije koja se desila u petak navečer.

Podsjetimo da je i zasjedanje Samita G20 u Antaliji, kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep TAyyip Erdogan, počelo minutom šutnje zbog napada u Parizu.

Aktuelni Samit G20 u Antaliji, iako je prije svega ekonomska platforma saradnje najrazvijenijih zemalja svijeta, održava se u sjeni terorističkih napada u Parizu, pa je borba protiv terorizma jedna od glavnih tema tog skupa. Svi učesnici su saglasni da ekonomski rast i prosperitet nisu ostvarivi bez uspostave sigurnosti.

U nizu terorističkih napada u petak navečer u Parizu su ubijene 132, a ranjeno 349 osoba. U napadima na šest lokacija u centru Pariza poginulo je i sedam napadača. Odgovornost za napade preuzela je teroristička organizacija ISIS.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.