23.11.2015. 14:46
4
Arapi preplavili BiH: Kupuju zemljišta u okolici Sarajeva, ne pitaju za cijenu
Nije tajna da su kupci s Bliskog istoka posljednjih godina pokupovali zemljišta na Ilidži.

Ovog ljeta državljani Kuvajta, Emirata, Bahreina, Katara... preplavili su Sarajevo i okolinu. Da li je riječ o turistima, investitorima ili možda imigrantima ni lokalne vlasti niti policijske agencije ne daju odgovore.

Veliki broj državljana arapskih zemalja dolaze u našu zemlju na znatno duži vremenski period. Dok jedni kupuju vikendice, iako ne namjeravaju živjeti u BiH, drugi kupuju cijela sela.

Izgleda da su bh. prirodne ljepote opčinile ljude porijeklom s Istoka jer u sve većem broju kupuju zemlju i poljoprivredna dobra u okolici Sarajeva. Blizina prijestonice, a pri tome izvori čiste vode i izuzetno šumsko bogatstvo na Oseniku u Tarčinu, Pazariću i selima ponad Hadžića, učinili su ove lokacije atraktivnima za Arape. Ova mjesta, naime, postala su mala gradilišta njihovih kuća i vikendica. A za cijenu ne pitaju.

U BiH registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, Arapi dolaze u Sarajevo većinom kao turisti. Odsjedaju uglavnom u hotelu „Bristol“, koji je danas u vlasništvu arapskog kapitala, a posao završavaju preko prethodno osnovanih firmi.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH su registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta. Mnoge od tih kompanija nisu aktivne, ali većina služi kao pokriće za dobivanje boravka i kupovinu nekretnina. Naime, kao fizičke osobe nekretnine ne mogu kupiti, no rupe u zakonu brzo su se pronašle. Inače, prema zakonima BiH, svaki stranac koji dođe u BiH mora poštovati zakone, a nadležne agencije moraju spriječiti svaki pokušaj zlouporabe boravka i migracijskih propisa, odnosno trajnog naseljavanja mimo važećih zakona.

Sve je masovniji dolazak poslovnih ljudi u našu zemlju. Oni žele investirati u BiH. Upravo zbog toga u našoj zemlji su registrovali veliki broj firmi kako bi uopće mogli kupiti nekretninu kao strani državljani.

Poznato je, također, otprije da su u općini Ilidža arapski investitori otvorili turističke i agencije za nekretnine poput Gulf Travela u blizini ilidžanskog Doma zdravlja, u Ulici Butmirska cesta. Odmah do hotela Hollywood na Ilidži Arapi su otkupili i veliku stambeno-poslovnu zgradu, a prema saznanjima, stanovi će biti izdavani i prodavani isključivo strancima arapskog porijekla.

Agencije za nekretnine niču kao gljive poslije kiše. I profitiraju. I kupca i prodavca zemljišta posrednici čuvaju u tajnosti. I tvrde kako će na kupljenom posjedu da nikne nova Agencija za nekretnine. Na nekom sličnom opet, pogoni za proizvodnju i preradu organske hrane i drugo.

U Službi za poslove sa strancima provjeravli su više od 100 prijavljenih privrednih subjekata, čiji su vlasnici Arapi, a 56 ih nisu pronašli na prijavljenoj adresi.

"To su otprilike nekakve fiktivne firme koje su registrovane upravo iz tih razloga. Većina tih stranih državljana ne dolazi u BiH i nemaju odobren boravak kod Službe", rekao je Rade Kovač, načelnik sektora za operativnu podršku Službe za poslove sa strancima.

 
Niču cijela naselja i kompleksi, a da lokalne vlasti i policijske agencije ne znaju u koje svrhe i za čije potrebe. U proteklih nekoliko godina kupili su na stotine hektara zemljišta, a ovo su samo neke od lokacija: 

Naselje u Oseniku

Riječ je o namjenski projektovanom naselju koje će moći pružiti smještaj za 1.125 turista. Ukupna površina naselja iznosi 160.000 kvadratnih metara s vještačkim jezerom površine 12 hiljada kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata. Izgrađena su dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket kao i mnogi drugi prateći objekti. U projekat je do sada uloženo više od 50 miliona KM.

Sarajevo Resort bit će oaza za goste sa Bliskog istoka koji će u blizini olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, kao i glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, pronaći mir i užitak u ljetnim mjesecima.



Naselje u Popovićima

Jedno od mnogobrojnih arapskih naselja gradi se i u Popovićima u opštini Ilijaš (60 stambenih jedinica) na površini od 150 duluma (jedan dulum -deset ari), na zemlji kupljenoj od Srba koji su posle rata napustili ovo područje.

U naselju Popovići u Opštini Ilijaš prije rata živjeli su isključivo Srbi. Nakon što su otišli iz sela, pusto je ostalo 150 dunuma zemlje koje su prijeratni stanovnici Popovića prodali firmi MM United, registriranoj u Vogošći, čiji je direktor izvjesni Ahmed Kubat. Kubat zastupa investitore iz Kuvajta koji su unajmili građevinske firme iz BiH i na pomenutoj lokaciji izgradili 48 kuća. Svaka kuća ima površinu od oko 100 kvadratnih metara.

Gradnja je skoro završena, ostali su još samo finalni radovi i asfaltiranje seoskog puta. Prvi stanovnici novoizgrađenog arapskog naselja, trebali bi se useliti početkom naredne godine. Ali, niko tačno ne zna ko su ti ljudi, za koga rade, niti po kojem osnovu će boraviti u našoj zemlji. 



Popovići su samo jedno od brojnih mjesta u okolini Sarajeva gdje su investitori mahom iz Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije kupili zemlju. U njihovom su vlasništvu i kuće i imanja u Tarčinu, Brezi, Pazariću, Rakovici, Dobroševićima, Oseniku, Lokvama, Sokolović Koloniji, Ljubinićima... 

Naselje u Hadžićima

Na području općine Hadžići, kupci su zainteresirani za zemljište oko Žunovnice i Drozgometa u čijoj je blizini i nekadašnja tvrtka bivše JNA – Remontni zavod. 

Agencija za istrage i zaštitu BiH raspolaže određenim saznanjima koja se odnose na kupnju zemljišta od osoba arapskog podrijetla na području općine Hadžići. Navodno, na Tinovu brdu iznad Hadžića Arapi kupuju parcele za individualnu gradnju, a u igmanskom selu Lokve niklo je nekoliko jednoobraznih objekata za koje mještani tvrde da su u vlasništvu “istočnjaka”.



Turistički grad u Trnovu

Predstavnici opštine Trnovo potpisali su ugovor sa kompanijom iz Ujedinjenih Emirata o izgradnji turističkog grada na području te lokalne zajednice. Investitor iz Emirata najavio je gradnju hiljade stanova, hotela i trgovačkih centara, projekat vrijedan čak 2,2 milijardi eura. 

Buroj Ozone (O3) izgradio bi se na zemljištu površine do 1,2 kvadratna kilometra, uključivao bi hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, potrebnu infrastrukturu, zelene površine te stvorio hiljade radnih mjesta.

U narednih osam godina, radovi na ovom izazovnom gradilištu biće povjereni domaćim projektantskim, građevinskim i konsultantskim firmama.

Početna vrijednost projekta je oko 930 miliona evra, a vrijednost izgrađenog turističkog grada biće oko 4,3 milijarde eura.



(Merima Druškić)


4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.