4.12.2015. 11:56
0
Mehmedbašić bio najplaćeniji branilac: Za pet godina zaradio 864.000 KM
Federalna uprava policije jučer je saopćila da realiziralizira određene aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se odnose na rasvjetljavanje i dokumentiranje krivičnih djela korupcijskog karaktera i počinilaca ovih djela, a u okviru borbe protiv korupcije.

Akcija je provedena po naredbi kantonalnog suda u Sarajevu, a jučer su u poslijepodnevnim satima uhapšena dva uposlenika Općinskog suda u Sarajevu.

Uhapšene osobe navodno se sumnjiče za korupciju, uzimanje mita i posredovanje u odgađanju odlaska pojedinih osuđenika u zatvor. Nezvanično, radi se o dva službenika koji su zaposleni u Odjelu za izvršenje kazni, Ekremu Bezdrobu i Pašagi Selimoviću.

U istoj akciji uhapšen je i advokat Omar Mehmedbašić. Njega su pripadnici FUP-a uhapsili ispred Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon čega mu je pretresen ured.

Informaciju o hapšenju Mehmedbašića potvrdio je i Senad Kreho, predsjednik Regionalne advokatske komore Sarajevo, a koji će biti njegov branilac.   

Kreho je izjavio da je policija oduzela neke stvari prilikom pretresa Mehmedbašićeve kancelarije i kako još uvijek nije dobio poziv Tužilaštva KS, a u vezi sa saslušanjem advokata Omara Mehmedbašića. 

"Čekam poziv Tužilaštva, da vidim šta se Mehmedbašiću uopće stavlja na teret jer još uvijek zvanično nisam upoznat s tim za šta ga terete. Nakon saslušanja imat ćemo više informacija i znat ćemo koje zakonske mjere će poduzeti postupajuća tužiteljica, odnosno da li će predložiti pritvor ili neće", rekao nam je Kreho. 

Mehmedbašić se advokaturom počeo baviti 2005. godine. Na odbranama po službenoj dužnosti u 2006. godini je zaradio ukupno 2.395 KM, a već godinu kasnije 121.062 KM. Naredne tri godine zarađuje dvostruko više. 

Inače, Mehmedbašić je bio najplačeniji branilac po službenoj dužnosti u periodu od 2005. do 2010. godine, sa ukupnim prihodom od 864.000 KM. Većinu prihoda ostvario je na Općinskom sudu u Sarajevu.

Nagli rast primanja objasnio je tako što je novac za odbrane sa početka karijere dobijao naknadno – po okončanju sudskih postupaka.

Podsjećamo, u akciji Federalne uprave policije jučer je uhapšeno 15 osoba zbog mešetarenja, korupcije, uzimanja mita i posredovanja kod odgađanja odlaska u zatvor pojedinih osuđenika.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.