22.12.2015. 16:42
0
"Koliko vrijede dječija pluća?": Dvije hiljade građana na protestima protiv zagađenja u Lukavcu
U znak protesta zbog prekomjerne zagađenosti zraka proteklih mjeseci, danas je na ulice Lukavca izašlo blizu 2.000 građana, koji od industrijskih zagađivača traže da se pridržavaju zakonskih odredbi, a od Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine da preispita dozvole za rad i stepen zagađenja od strane fabrika, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani su nosili transparente sa natpisima "Golemi istinski kriminal i lopovluk", "250 malignih oboljenja godišnje, koliko još", "Koliko vrijede dječija pluća", "Dok druge budi horoz, nas budi kašalj ptica", "Nek vas je stid nasilja nad prirodom" i slično.

"Neshvatljivo je kako se nosioci vlasti na svim nivoima odnose prema problemu zagađenosti u Lukavcu. Nismo zagovornici direktnog sukoba sa emiterima, neka to vlasti rade, ali zbog čega je nemoguće doći do podataka koliko ko zagađuje? Nemoguće je izvući tačnu analitiku. Dok zagađivači upiru prst jedni u druge, izdaju se okolinske dozvole za nove spalionice", izjavio je prof. Edin Delić, predavač na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, koji je bio jedan od inicijatora protesta.

Govoreći o tome koliko je krvna slika stanovnika Lukavca puna "devijacija", profesor Delić je naveo da ljekari prema nalazima, čak i ako ne vide odakle pacijent dolazi, mogu pretpostaviti da je pred njima čovjek iz ovog mjesta.

Nezir Spona, predsjednik Foruma za zaštitu okoliša Lukavac, ironično je rekao da svi koji žele na brzinu potamniti kožu, neka ne plaćaju solarij, nego "neka dođu u Lukavac, gdje će pocrniti za jedan dan".

"Disanje punim plućima ovdje je misaona imenica i svakodnevno nam govore da se zatvaramo u kuće. Protivnici ovog protesta smatraju da želimo ukinuti radna mjesta, što nije tačno, a ni moguće. Mi želimo natjerati ubice ovog grada da poduzmu sve mjere zaštite okoliša i ugrade adekvatne filtere", rekao je Spona.

U krugu od tri kilometra smješten je grad sa tri fabrike i dva rudnika, a spominje se i mogućnost otvaranja spalionice guma, čemu se građani izričito protive, ističući da je problem sa zagađenjem odavno eskalirao.

Bejazit Okić, član Foruma, smatra da je profit iznad svega, pa i ljudskog zdravlja i života.

"Poređenja radi, jedan je emiter 2006. godine trošio 110.000 tona niskosumpornog uglja, a sada 450.000 tona, a i dalje nemaju uređaje za osumporavanje. Na malu površinu ovog našeg grada, ne smije pasti više ni kilogram otrova", naveo je Okić, dodajući da će, ako se vlasti ogluše, naredni protesti biti masovniji i radikalniji. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.