24.1.2016. 17:49
0
Banja Luka: Dodik razgovarao sa šefom poslaničke grupe francuskog Nacionalnog fronta u EP-u
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa delegacijom predvođenom šefom poslaničke grupe francuskog Nacionalnog fronta u Evropskom parlamentu (EP) i zamjenikom predsjednika grupacije u EP-u Evropa nacija i slobode Eduardom Ferrandom, saopćeno je iz Ureda predsjednika RS-a.
Dodik je informisao goste da je RS opredijeljena da se na ovim prostorima sačuva mir i da se obezbijede stabilne strukture. 

"Republika Srpska se zalaže za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je, kako je istakao predsjednik Dodik, uspostavio politički sistem u BiH, a ne samo okončao rat, kako se selektivno ističe u jednom dijelu međunarodne zajednice", navodi se u saopćenju nakon sastanka.  

Ured entitetskog predsjednika u saopćenju navodi i da je Dodik "informisao članove delegacije iz Francuske i o višegodišnjem devastiranju Dejtonskog sporazuma od strane visokih predstavnika, koje je išlo na štetu ovlaštenja Republike Srpske", te čestitao Ferrandu i članovima delegacije "na odličnim rezultatima koje su postigli na posljednjim regionalnim izborima u Francuskoj".  

Zahvalivši im na interesu koji pokazuju za RS, Dodik je, kako se navodi u saopćenju, "izrazio očekivanje da će kao nesumnjivo značajan faktor francuske političke scene nastaviti sa politikom koja pokazuje razumijevanje za položaj i probleme sa kojima se suočava Republika Srpska", i dodao kako "takva izbalansirana pozicija Nacionalnog fronta prema RS otvara prostor za buduću saradnju sa ovom partijom". 

"Sagovornici su izrazili želju za što tješnjom saradnjom na svim nivoima između RS i Francuske u cjelini", navedeno u saopćenju iz Dodikovog kabineta. 

Nacionalni front je desničarska politička partija u Francuskoj koju predvodi Marine Le Pen. Imaju svoje zastupnike i u Evropskom parlamentu koji djeluju u okviru političke grupe Evropa nacija i slobode, koja predstavlja jednu od grupacija sa najmanje zastupnika u EP-u.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.