10.2.2016. 20:05
2
Ostaje na snazi zabrana nošenja vjerskih obilježja
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH /VSTV/ ostalo je pri ranijem zaključku koji se odnosi na zabranu nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Na današnjoj sjednici VSTV jednoglasno je potvrđen raniji zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institicuijama nakon opsežne rasprave vođene o toj temi. 

VSTV će, radi boljeg razumijevanja suštine ovog zaključka, objaviti javni memorandum na svojoj zvaničnoj veb-stranici u kojem će biti detaljnije razjašnjeni i interpretirani razlozi za njegovo donošenje. 

Iz ove institucije potvrđeno je da će, s istim ciljem, pristupiti razgovorima, odnosno otvaranju dijaloga s predstavnicima svih vjerskih zajednica u BiH, te zainteresovanim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. 
       
Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija pozvao je danas na smirivanje tenzija kada je riječ o pitanju nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. 

Tegeltija se na početku današnje sjednice VSTV-a osvrnuo na veliku polemiku koja se ovih dana vodi po pitanju nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. 

On je pojasnio da je polemika izazvana zbog krive interpretacije njihove odluke, navodeći da VSTV nije donio zakon već da je pozvao na njegovo poštovanje. 

Predsjednik VSTV-a je naglasio da se javnost fokusirala samo na hidžab, iako se njihov poziv odnosi na sva vjerska obilježja. 

(Srna)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.