15.2.2016. 17:36
0
Novaković nakon potvrđivanja optužnice: SBB treba dostaviti novog kandidata, Dautbašić neće dobiti podršku predstavnika RS-a
Očekivati je da nakon potvrđivanja optužnice protiv kandidata za ministra prometa i komunikacija BiH Bakira Dautbašića dođe do promjene prijedloga za ministra i mislim da je očekivati moguće ponovne pregovore na nivou SDA i SBB-a oko budućnosti koalicije, jer su ovo potpuno nove okolnosti, rekao je za Anadolu Agency (AA) Momčilo Novaković, član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zastupnik NDP-a koji djeluje u okviru Saveza za promjene, nakon što je Sud BiH danas potvrdio optužnicu protiv Fahrudina Radončiča i drugih.

"Što se tiče sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ne mijenja se ništa. Sutra nije polanirano da se nađe imenovanje ministra prometa i komunikacije, a nije sazvana ni Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Tako da je stanje pod znacima navoda redovno. Da li to sada nešto mijenja, mislim da je prava adresa za to pitanje SBB", naveo je Novaković. 

Naglasio je kako je apsolutno neprihvatljivo da Dautbašić bude kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH. 

"I prije podignute optužnice, kada je još bila istraga, a on se nalazio u pritvoru. Tada sam rekao da je nemoralano da bude kandidat i da mislim da se SBB ponašao neozbiljno kada je rekao da ostane kod prijedloga i pored svega što se dešavalo. To je kada se radi o moralnoj strani, ali sada sam govorio o zakonskim preduslovima formalne prirode. Kada se radi o moralnoj strani i prije ovoga, dakle prije podizanja i potvrđivanja optužnice, a sada pogotovo bilo je za očekivati ili da ide novi prijedlog SBB-a ili da Bakir Dautbašić odbije i kandidaturu i tako pomogne svojoj stranci", naveo je Novaković.  

Rekao je kako je i ranije javno izjavio da kao zastupnik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH "neće podržati izbor Dautbašića za ministra promenat i komunikacija". 

"Da li je to neko čuo ili nije, ne znam. Ja sam se već izjasnio oko toga. Ovo je stvar odnosa unutar FBiH prije svega, jer se radi o širem pitanju, pitanju parlamentarne većine u FBiH, a ne samo nivou BiH i da to mora da riješe prije svega SDA i SBB. Nakon rješenja, odnosno njihovog konačnog stava može se očekivati stav Saveza za promjene. Kolega Borislav Bojić je prije neki dan također izjavio da neće podržati Dautbašića što sam razumio kao stav partije, odnosno da ni SDS neće podržati njegov izbor. Dakle, poslane su poruke prema koalicionim partnerima, ali očito da su te poruke zasad više opterećene situacijom u FBiH. Naime, tamo bi izlazak SBB-a proizvela ozbiljniju krizu nego što je neizbor jednog ministra na nivou BiH, iako moram reći da neizbor ministra već odavno dovodi u pitanje funkcionisanje čitavog ministarstva" poručio je za AA Momčilo Novaković. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.