4.3.2016. 16:05
0
Udruga "Švicarac": Korisnici kredita izigrani, prevareni i iskorišteni
Udruženje korisnika kredita "Švicarac" smatra kako su odbacivanjem Prijedloga zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, korisnici kredita izigrani, prevareni i iskorišteni.

Kako je priopćeno iz udruge "Švicarac", dogovor dviju strana na račun i bez prisustva treće strane budi sumnju u dobre namjere pregovarača, a to ilustrira i tablica s primjerima otplate kredita koju je u Narodnoj skupštini prezentirao ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

 Tako na podignutom kreditu 2006. godine (na rok otplate 15 godina) od 50 000 maraka (vezano za chf), korisnik kredita danas ima otplatiti maksimalno do tisuću maraka kamatne stope plus glavnicu koja i dalje, zbog jačanja franka, iznosi početnih 50 000 maraka.

 Ako bi korisnik koji je uzeo taj kredit, prihvatio prvu varijantu zamjenskog kredita, uz 30 posto smanjenja glavnice i fiksnu kamatu od 5,99 posto, nakon 12 godina otplate kredita uplatio bi banci 49 800, odnosno samo 200 maraka manja od iznosa glavnice.

 U drugoj varijanti u kojoj bi korisnik imao manju mjesečnu ratu, ali i duži vremenski rok otplate kredita banka bi na kraju dobila 67 500 maraka, te ostvarila dodatni prihod od 17 500 maraka.

 "Da se ne bavimo drugim pokazateljima iz tabele, molimo gospodina Tegeltiju da nam više ne pomaže, te mu obećavamo da smo ponovo za tri mjeseca na velika vrata u klupama Skupštine RS s istim prijedlogom zakona", poručuju iz udruge "Švicarac".

 Iz te udruge skreću pozornost i na to da je u prijedlogu Hypo banke i Vlade RS izostavljena 
najugroženija kategorija korisnika kredita kojima je Hypo banka raskinula ugovore o kreditu zbog nemogućnosti plaćanja rata, kao i ona kategorija korisnika kredita kojima je Hypo banka već ušla u posjed stanova i kuća koje su bile pod hipotekom, a takvih je oko 56 posto od ukupnog broja korisnika kredita u Republici Srpskoj.

 Predsjednik Udruženja korisnika kredita "Švicarac" Kemal Duraković naveo je i kako je uvrijeđen i ponižen riječima ministra Tegeltije, koji je izjavio da će se "pokrenuti istraga protiv čovjeka iz Federacije koji je došao u Banjaluku".

 "Gospodine Tegeltija, dužan sam Vam reći da ja nisam iz Federacije već sam iz BiH. Dužan sam Vam reći da imam ime kakvo su mi roditelji dali i ponosim se njime. Dužan sam Vam reći da sam veći Srbin i od Vas za sve pokradene građane u RS. Dužan sam Vam reći da ću biti veći SRBIN od Vas dok se ova krađa i lopovluk nad građanima RS i BiH ne ispravi i dok se svaka pokradena marka ne vrati", stoji na kraju priopćenja.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.