9.3.2016. 10:44
0
Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine u logoru Dretelj
Tužitelj i šef Odsjeka u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratne zločine u logoru Dretelj, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o četiri osobe, nekadašnjim pripadnicima HOS-a, koji su optuženi za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj. 

Optužnice su podignute protiv Miroslava Hrstića, rođenog 16. augusta 1949. godine u Ljubuškom, nastanjen u Ljubuškom, državljanin BiH i Hrvatske, Ivana Medića, rođenog 31. maja 1952. godine u Ljubuškom, nastanjen u Ljubuškom, državljanin BiH i Hrvatske, Miljenka Nogolice zvanog Mile, rođen 16. marta 1962. godine u Trebinju, nastanjen u Čapljini, državljanin BiH i Hrvatske i Tonće Rajića rođenog 22. jula 1971. godine u Mostaru, nastanjen u Mostaru, državljanin BiH i Hrvatske. 

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj. 

U optužnici se navodi, da su optuženi lično, kao i sa drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine. 

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih povreda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih povreda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice. 

Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, utjecali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi u raseljenju širom BiH, regiona i svijeta. 

Četvorica optuženih terete se za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.