14.3.2016. 14:04
0
Udruženje BH novinari osuđuje napad na ekipu N1 televizije i FTV-a
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na novinarsku ekipu N1 televizije i zabranu snimanja ekipi Federalne televizije (FTV) na jučerašnjem skupu Ravnogorskog pokreta u Višegradu, održanog u povodu obilježavanja 70. godišnjice hapšenja Draže Mihailovića, četničkog vođe.

UO BH novinara smatra nedopustivim fizičko zlostavljanje novinara i onemogućavanje snimanja na javnom događaju od značaja za građane BiH, koji je u sebi nosio elemente visokog rizika i na kojem su nošeni profašistički simboli i veličani pripadnici četničkog pokreta iz II svjetskog rata. 

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da organizatori ovog skupa i nadležne policijske jedinice nisu poduzele potrebne mjere sigurnosti niti su na zakonit način zaštitili novinare u trenutku kada su ih fizički napadali. Oni su čak pokušali zataškati cijeli slučaj kroz  izjave da je okupljanje „prošlo bez ikakvog incidenta“.   

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i nadležnih pravosudnih organa Republike Srpske detaljnu istragu o napadu na novinare i krivične sankcije za napadače, njihove nalogodavce kao i za  organizatore skupa u Višegradu. Za nas u Udruženju BH novinari ovaj napad  ne samo da ima obilježja krivičnog djela – kršenja prava na slobodu izražavanja i namjerno ugrožavanje života, već u sebi nosi i elemente  „zločina iz mržnje“ budući da su  napadači koristili psovke i pogrdne riječi u vezi sa nacionalnošću novinarki i snimatelja iz Sarajeva. 

S tim u vezi, UO BH novinara poziva nadležne državne institucije zadužene za zaštitu slobode izražavanja, sigurnosti i prava novinara na odlučnu i beskompromisnu pravnu reakciju nakon napada u Višegradu, te mnogo odgovornije i zakonito postupanje u svim napadima na medije, kako bi novinari bili zaštićeni na jednak način kao i ostale službene osobe na radnom zadatke, te da bi imali jednak pristup pravdi i institucionalnoj zaštiti kao svi građani BiH.     

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.