17.3.2016. 21:00
0
Sutra 22 godine od potpisivanja sporazuma koji je zaustavio sukobe Armije RBiH i HVO-a
U petak, 18. marta navršava se 22. godišnjica Washingtonskog sporazuma koji je zaustavio sukobe između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), piše bh. novinska agencija Patria.

Sporazum su potpisali tadašnji bosanskohercegovački premijer Haris Silajdžić, hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić te predsjednik tadašnje Herceg-Bosne, Krešimir Zubak.

Osim što je dogovoreno primirje između Armije RBiH i HVO-a u Wašingtonu je, također, ukinuta i Herceg-Bosna, a dogovrena Federacija Bosne i Hercegovine, koja je podjeljena na deset kantona. Kantoni su uvedeni kako bi se sprječila dominacija jednog naroda nad drugim, odnosno dominacija Bošnjaka nad Hrvatima i obrnuto.

Washingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora između tri naroda u BiH, dok bi druga faza bila i uključivanje Republike Srpske u pregovore. Plan je bio da RS nestane, i da se na nivou cijele BiH uspostavi kantonalno uređenje, ali taj plan nije realiziran, piše Patria.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.