12.5.2016. 11:27
0
Jozić: U kućnom pritvoru u FBiH 171 osuđenik s elektroničkom narukvicom
Federalni ministar pravosuđa Mato Jozić za današnje izdanje Večernjeg lista govorio je o saznanjima i informacijama vezanim za nedavni napad na srpske zatvorenike u zeničkom zatvoru, sigurnosti u zatvorima u Federaciji BiH, sustavu elektroničkog nadzora, te o pitanju strukturalnog dijaloga.

- Službenu istragu o događaju u zeničkom zatvoru provodi nadležno tužiteljstvo, a Federalno ministarstvo pravosuđa u okviru svojih nadležnosti vrši aktivnosti radi utvrđivanja činjeničnog stanja. Prema raspoloživim informacijama, napadači ne pripadaju selefijskom pokretu, već je riječ o jednoj osuđenoj osobi koja je višestruko osuđivana zbog različitih vrsta teških kaznenih djela i koja je do sada 15 puta stegovno tretirana tijekom izdržavanja kazne, počevši od 2011. godine. Na temelju do sada prikupljene činjenične građe može se osnovano zaključiti kako je mogući motiv napada osobne prirode, odnosno da je napad izvršen radi premještaja osuđene osobe u drugi paviljon Zavoda, za što je zloupotrebljen blagdan - kazao je ministar Jozić komentirajući incident u zeničkom zatvoru koji se dogodio na pravoslavni Uskrs.

Na pitanje slaže li se s prijedlogom da osuđenici izdržavaju kaznu u entitetu u kojem su nastanjeni, odnosno po vlastitom izboru, ministar Jozić je kazao ako osuđena osoba ima prebivalište u jednom od entiteta, bilo bi poželjno da kaznu zatvora izdržava u nekom od zavoda u tom entitetu bez obzira na nacionalnu pripadnost.

- U cilju unapređenja sustava izvršenja kaznenih sankcija i harmonizacije propisa upravnog područja izvršenja kaznenih sankcija, Federalno ministarstvo pravosuđa razmotrit će mogućnosti pronalaženja odgovarajućeg pravnog rješenja kako bi se svim osuđenim osobama omogućilo izdržavanje kazne zatvora prema mjestu prebivališta, pod odgovarajućim uvjetima - kazao je federalni ministar.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u zatvorima na području Federacije BiH, ministar je kazao kako je pitanje sigurnosti jedno od najvažnijih pitanja vezanih uz rad kazneno-popravnih zavoda, o čemu, uz upravu kazneno-popravnog zavoda, brine Služba osiguranja (straža) koja vrši osiguranje osuđenih osoba, vanjsko i unutarnje osiguranje zavoda i zavodske imovine te poduzima mjere za održavanje sigurnosti i pridržavanja utvrđenih pravila kućnoga reda u zavodu.

- Uzevši u obzir kompletnu situaciju u BiH i svijetu, može se reći kako je sigurnosna situacija u zavodima u FBiH zadovoljavajuća, ali isto tako da su incidentne situacije pojava koja se ne može izbjeći u potpunosti. Sigurnosna situacija ovisi o puno čimbenika, osobito strukturi osuđenih osoba, kolektivnom načinu izdržavanja kazne i zatvorskoj infrastrukturi - kazao je ministar Jozić.

Na pitanje ima li Federacija BiH dovoljan broj sudskih policajaca i zatvorskih čuvara, kazao je kako je Sudska policija u nadležnosti Vrhovnog suda FBiH, a što se tiče zatvorske policije - straže, Ministarstvo pravosuđa je povećalo kapacitete pojedinih zavoda, jer zbog prirodnog odljeva kadrova odlaskom u mirovinu, postoji potreba za zapošljavanjem određenog broja pripadnika straže.

- Situacija u zavodima u FBiH ni u kojem slučaju nije alarmantna ili zabrinjavajuća. Federalno ministarstvo izradilo je prednacrt Zakona o sudskoj policiji koji predstavlja izraz realne potrebe za jačanje njezinih kapaciteta. S obzirom na to da je za provođenje navedenog zakona potrebno osigurati određena financijska sredstva, što FBiH trenutačno nije u stanju, nisu ispunjeni uvjeti za upućivanje predmetnog prednacrta u parlamentarnu proceduru  -kazao je ministar Jozić.

 Komentirajući rezultate primjene elektroničkih narukvica za nadzor osuđenika, ministar Jozić je kazao kako je izvršenje kazne zatvora u kućnom pritvoru pokazalo svoju opravdanost i rezultate tako što je došlo do uštede znatnih financijskih sredstava, rasterećenja zatvorskih kapaciteta što, uz fizičko rasterećenje, podrazumijeva i smanjenje stresa te balansiranja i preraspodjele zatvorskog osoblja.

- Do 31. prosinca 2015. kroz sustav elektroničkog nadzora u kućnom pritvoru prošlo je 1128 osuđenih osoba, a trenutačno se u tom sustavu nalazi 171 osuđena osoba. Jedna od činjenica koja je bitno doprinijela smanjenju broja osuđenih osoba koje trebaju stupiti na izdržavanje kazne je upravo kućni pritvor. Najbolji pokazatelj je činjenica da je, prema podacima općinskih sudova u FBiH, tijekom 2014. na "čekanju" bilo 608 osuđenih osoba, dok se krajem 2015. godine taj broj smanjio na 196 - kazao je ministar.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa te što očekuje kao konačan epilog, Jozić je kazao kako strukturalni dijalog predstavlja jedinstvenu priliku da se u suradnji s EU postigne zajedničko razumijevanje i konsenzus u vezi s osnovnim pitanjima unapređenja reformskih procesa u sektoru pravosuđa te konačno napravi značajniji iskorak u približavanju BiH eurointegracijama.

Po njegovim riječima, ono što ohrabruje je značajno veći stupanj iskazanog povjerenja među sudionicima strukturalnog dijaloga kao osnovnog preduvjeta za izgradnju i jačanje neovisnog i funkcionalnog pravosudnog sustava.

- U tom smislu, od nas, kao predstavnika BiH, opravdano se očekuje postizanje najšireg mogućeg političkog konsenzusa koji bi istodobno ostao na tragu mjerodavnih preporuka Europske komisije i okvira strukturalnog dijaloga, a uz puno uvažavanje mišljenja Venecijanske komisije i Vijeća Europe. Ključno je da kao sudionici strukturalnog dijaloga napravimo iskorak u smislu prevladavanja definiranja nadležnosti Suda BiH odnosno Višeg suda BiH - kazao je ministar Jozić.

Govoreći o Odluci Ustavnog suda FBiH vezanoj uz Zakon o notarima, a koja je izazvala različite reakcije, ministar je kazao su presude Ustavnog suda FBiH konačne i obvezujuće.

- Evidentna je obveza provođenja navedene presude, što za ovo ministarstvo predstavlja jako složen zadatak, pa će se ispunjenju ove obveze pristupiti nakon sveobuhvatne analize trenutačnog stanja u ovoj oblasti i u najboljem interesu građana - kazao je.

Kada je u pitanju rješavanje problema "komunalnih predmeta" koji i dalje zatrpavaju sudove, ministar Jozić je kazao kako je to pitanje jedno od značajnih čimbenika koji dodatno utječu na stupanj učinkovitosti postupajućih sudova.

- Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s drugim institucijama, pokušava izbalansirani pristup kako bi se dugoročno riješio ovaj problem i kako bi se dodatno povećao stupanj učinkovitosti sudova u Federaciji BiH. U iznalaženje budućih zakonskih rješenja treba uključiti i komunalna poduzeća u smislu definiranja mogućnosti naplate ovih dugovanja prije nego što dobiju sudski epilog. O ovoj temi bilo je govora i na nedavnom sastanku s predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović koja nas je upoznala s ovom problematikom. Načelno je dogovorena suradnja u smislu uvažavanja stavova Općinskog suda u Sarajevu prilikom izrade budućih zakonskih rješenja - kazao je.

Na pitanje što je s izradom podzakonskih akata kako bi počela puna primjena novog Zakona o državnoj službi FBiH, ministar je kazao kako je početkom veljače ove godine Vlada FBiH usvojila tri uredbe koje su ključne za provedbu Zakona o državnoj službi u FBiH, i to uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o načelima za utvrđivanje unutarnje organizacije federalnih tijela uprave i federalnih upravnih organizacija, uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o poslovima temeljne djelatnosti iz nadležnosti tijela državne službe koje obavljaju državni službenici, uvjetima za vršenje tih poslova i ostvarivanju određenih prava iz radnog odnosa te uredbu o uvjetima, kriterijima i postupku zapošljavanja i razrješenja osoba koje nisu državni službenici u tijelima državne službe FBiH.

- Ovdje je potrebno istaknuti kako se nije radilo samo o usuglašavanju postojećih uredbi sa zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, nego su navedeni podzakonski akti usklađeni i s Reformskom agendom za BiH 2015. - 2018. u onom djelu koji se odnosi na reformu javne uprave, a gdje je rečeno kako će kandidati za zapošljavanje u državnoj službi biti ocjenjivani na temelju prethodno određenih kriterija te kvalificiranosti i rezultata testova kompetentnosti. Navedene uredbe su temelj, a ujedno i obveza federalnim tijelima uprave i upravnim organizacijama za usklađivanjem i donošenjem pravilnika o unutarnjoj organizaciji čija je izrada u tijeku - naglasio je ministar.

Govorio je i o prioritetima Ministarstva pravosuđa u idućem razdoblju, posebice u kontekstu Reformske agende, kazavši kako će Federalno ministarstvo pravosuđa u okviru aktivnosti iz Reformske agende poduzeti sve potrebne mjere u definiranju zakonskih i podzakonskih okvira kojim bi se osigurala jasna opredijeljenost u uvođenju standarda stečevine EU iz oblasti uprave i pravosuđa.

- Ovo ministarstvo čeka veliki posao kroz izrade nacrta zakona koji bi sadržavali europske standarde i povećali stupanj učinkovitosti rada uprave i pravosuđa. Istodobno, aspektom pravne sigurnosti i vladavine prava trebamo osigurati povoljan poslovni ambijent za privlačenje stranih investicija u cilju ekonomskog rasta i razvoja.

U tom smislu, Ministarstvo pravosuđa, u suradnji sa Svjetskom bankom, provodi aktivnosti vezane uz osnivanje gospodarskih sudova u Federaciji BiH, kao i niz drugih aktivnosti potrebnih za izradu zakonskih propisa iz svoje nadležnosti, kao što su Zakon o kaznenom postupku, Zakon o premjeru i registraciji nekretnina, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, Zakona o registraciji poslovnih subjekata te izmjene i dopune Zakona o sudovima, Zakona o stečaju i Zakona o vještacima - zaključio je ministar Jozić.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.