20.5.2016. 15:41
0
Vlada KS predložila smanjenje takse za upis u sudski registar s 200 KM na 35 KM
U cilju podizanja konkurentnosti i lakše registracije i poslovanja u Kantonu Sarajevo Vlada je prema Skupštini KS uputila prijedlog izmjena Zakona o sudskim i Zakona o administrativnim taksama.

Izmjena ove zakonske regulative je dio projekta koji KS realizira s IFC grupacijom Svjetske banke, u svrhu stvaranja boljeg poslovnog ambijenta, boljeg pozicioniranja države i Kantona na ljestvicama doing businessa, a koji obuhvata i izmjene propisa koji se tiču uređenja uvjeta poslovanja ovdje.

Taksa za upis u sudski registar, kako je predloženo, s trenutnih 200 KM bila bi smanjena na 35 KM, a i u dodatnim izmjenama šest stavova istog tarifnog broja dolazi do značajnog smanjenja taksi, kao npr. sa 100 KM na 35 KM smanjene su takse za izdavanje rješenja za osnivanje dijelova privrednog društva, za upis ovlaštenja za zastupanje, za žalbe na rješenja donijeta u postupku upisa.

Takse za brisanje iz upisa i iz sudskog registra iznosila bi 10 KM, umjesto trenutnih 50 KM. Predloženo je da se takse za podnesak, za prepiske i izdatke te za objavljivanje upisanih podataka smanje sa 10 na 5 KM, taksa za prijepis podataka sa 50 na 25 KM.

Procjena je da bi ušteda privatnom sektoru po ovom osnovu iznosila 267.000 KM, te da kao posljedica ovakvih korekcija taksi dolazi do 20 posto više registriranih poslovnih subjekata na godišnjem nivou.

Predloženo umanjenje administrativnih taksi bi također donijelo uštede privatnom sektoru od oko milion KM. Tim nacrtom se ukida i plaćanje takse za izdavanje radne dozvole.

Naknada za administrativne troškove kantonalnih službi za zapošljavanje, prema federalnom propisu, iznosi 100 KM. Izuzetno, u KS se pored ove naknade nastavila plaćati i kantonalna administrativna taksa od 1.000 KM.

Izmjenama se također uspostavlja jedinstven ekonomski prostor, a ušteda po ovoj taksi je 725.000 KM na godišnjem nivou, saopćila je Press služba KS.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.