20.5.2016. 20:08
0
"Najnovija ucjena predsjednika Republike Srpske samo govori o njegovom pogledu na katolike u BiH"
Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH) oglasila se priopćenjem za javnost u kojem daje punu potporu banjalučkom biskupu Franji Komarici i osuđuje "najnovije napade, javno poniženje i ucjene predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".

Iz te stranke su uvjereni kako je priča i uspoređivanje Banje Luke i Bleiburga izvađena iz konteksta, jer je, kako navode, javnosti dobro poznat habitus biskupa Komarice, njegov dosadašnji preko dva desetljeća dug rad i istupi u kojima se zauzimao za pravo i dostojanstvo svakog čovjeka.

"Najnovija ucjena predsjednika Republike Srpske po pitanju rada Katoličke gimnazije kao obrazovne institucija, kao i dosadašnjeg osporavanja katoličkog vjeronauka u RS-u, ili pomoći izgradnje do temelja porušene crkve na Petrićevcu, koja nije sama od sebe niti srušena, samo govori o njegovom pogledu na katolike i Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini i privatizaciju zakona i vlasti.

Jedini koji je trpio kroz cijelo vrijeme nije predsjednik Dodik nego biskup Komarica i ona manjina Hrvata, ali i Bošnjaka, koji su ostali tijekom rata i poraća u RS-u", navodi se u priopćenju.

Hrvatska stranka prava BiH smatra kako se biskup Komarica ne treba nikome javno ispričavati, nego da se predsjednik RS-a Milorad Dodik treba javno ispričati za izjavu kako su "zločine činili ustaška vojska predvođena svećenicima".

"To je izjava koja se teško može opravdati unutarpolitičkom situacijom i graniči sa zdravim razumom", navodi se u priopćenju.

 Iz HSP-a BiH ističu kako ih žalosti šutnja hrvatskih političkih dužnosnika u Republici Srpskoj i državnim institucijama Bosne i Hercegovine, pa i Predsjedništva BiH.

"Dok pojedini pjevaju 'ne može nam nitko ništa' drugi ne smiju istaknuti ni svoj stijeg prigodom državničke posjete, pa ni vratiti se na svoje ognjište, ići u katoličku školu, na vjeronauk u katoličku crkvu, a o zapošljavanju u policiju, zdravstvo, obrazovanju ili administraciju institucija RS-a, ne trebaju niti pomišljati", navodi se u priopćenju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.