25.5.2016. 19:16
1
Kozarski vjesnik odbio objaviti sjećanje na ubijenu djecu Prijedora!
Goran Zorić iz Centra za mlade "Kvart" iz Prijedora žalit će se nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, nakon što je lokalni list "Kozarski vjesnik" odbio objaviti plaćeni oglas - sjećanje na nevino djecu ubijenu u Prijedoru tokom rata u BiH.

- Već smo žalbu uputili Transparenciju, ujutro ćemo se obratiti Vijeću za štambu kao i ombudsmanu za ljudska prava – rekao je Zorić za novinsku agenciju Patria.

Tokom etničkog čišćenja Prijedora 1992. godine vojska Republike Srpske ubila je 102 djece.  Među njima najviše je bilo bošnjačke djece, te nekoliko djece hrvatske nacionalnosti. Najmlađi ubijeni dječak Velid Seftić imao je tek dva mjeseca.

Zorić je nekoliko dana išao u redakciju Kozarskog vjesnika. Želio je objaviti sjećanje na ubijenu djecu. Namjeravao je oglas uredno platiti. Ipak, urednik lista to mu nije dozvolio.

Zorić objašnjava za NAP da je uredništvo Kozarskog vjesnika grubo prekršilo Zakon o zabrani diskriminacije u BiH. Udruženje „Kvart“, čiji je član, tražit će da urednici zbog kršenja zakona snose posljedice. Kozarski vjesnik finansira se i dijelom iz gradskog budžeta, piše NAP.

(Patria)

(Foto: RFE)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.