5.6.2016. 14:51
2
Oštre reakcije: Osude i upozorenja izazvala najava da će četverogodišnji studij biti ekvivalent master studijama po Bolonji
Oštre reakcije, osude i upozorenja izazvala je najava da će diplomci Univerziteta u Sarajevu, koji su završili četverogodišnji studij prije Bolonjskog procesa, uskoro biti ekvivalent master studijama po Bolonji.

Takvu inicijativu dao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, a podršku su mu dali članovi Senata koji su prisustvovali jučerašnjoj sjednici. Osim Kazazovića, na sjednici Senata bio je i premijer Elmedin Konaković. Ministar je svoju inicijativu objasnio željom da poveća broj obrazovanih građana u Sarajevu, piše Slobodna Bosna.
 
Analitičari upozoravaju - kao da se formalnim administrativnim potezom može govoriti o poboljšanju nivoa građanskog obrazovanja. Kao da država ima pravo dijeliti i diplome i pamet.
 
Inicijativi ministra Kazazovića usprotivio se veliki broj članova akademske zajednice u BiH. Protiv takve inicijative je i rektor Sarajevskog univerziteta Muharem Avdispahić. Protiv su i neki od bivših rektora Univerziteta, poput profesora Borisa Tihog i profesora Hasana Muratovića.
 
Za rektora Avdispahića takva odluka nije ništa drugo do apsolutno nepoznavanje temeljnih principa evropskog prostora visokog obrazovanja. Ne postoji način, kaže profesor Avdispahić, da se studij od četiri godine tek tako izjednači sa studijem od pet godina.
 
- Ne znam šta se dešavalo jučer na sjednici Senata, jer sam bio na službenom putu – kaže Avdispahić za novinsku agenciju Patria.
 
- Ali, znam da je postojao dopis ministarstva odranije, u kojem se traži stav Senata o ovoj inicijativi. Sve grupacije Senata su na svojim sjednicama razmatrale inicijativu i Senat je na koncu donio jednoglasan zaključak u kojem se takva inicijativa ne podržava – objašnjava Avdispahić.
 
Komentarišući dešavanja oko izjednačavanja diploma bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Hasan Muratović kaže da bi na taj način dobili da je diplome studentima podijelio ministar, a ne Univerzitet.
 
- To bi bilo suprotno evropskoj praksi obrazovanja. Promjene takve vrste ne može donositi jedan ministar. Oni koji su prije završili studij dobili su diplome kakve su dobili, i nema se tu šta mijenjati – upozorava profesor Muratović. On se nada da Univerzitet neće do kraja podržati inicijativu ministra Kazazovića.
 
Analitičari upozoravaju da reformu visokog obrazovanja ne mogu voditi kantoni i to samostalno, bez ikakve komunikacije. Gdje bi mogla važiti ova odluka kantonalnih vlasti?
 
Povodom zaključka Senata UNSA oglasio se i dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić. Kaže da zbog poslovnih obaveza također nije mogao prisustvovati sjednici Senata, ali smatra da je pomenuta odluka pogrešan put.
 
"Godine 2003. je počela reforma Visokog obrazovanja. Naredne četiri godine, međunarodna zajednica, prije nego će Parlamentarnoj skupštini BiH predložiti na usvajanje Okvirni zakon o visokom obrazovanju je potrošila 11 miliona eura. Nakon usvajanja, Zakon se prenosi na dvije institucije: Agenciju za visoko obrazovanje, čiji sam prvi direktor od 2009. bio ja, i Centar za priznavanje diploma u Mostaru. Cilj je bio izgradnja države BiH. U jednom članu tog Zakona stoji da će Vijeće ministara usvojiti Pravilnik o akademskim titulama. Pravilnik nikada nije donesen. Zašto? Zato što su se visokoobrazovne institucije, umjesto obrazovanju, okrenule tržištu", napisao je Fejzić na svom FB profilu i dodao:
 
"Ako smo se opredijelili da gradimo državu BiH i budemo u službi studenata i kvalitetnog obrazovanja, onda je jučerašnja Odluka neispravan put. Reformi svi zajedno moramo doprinositi, razgovarati i tako doći do evropskih standarda."

(Merima Druškić/SB)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.