21.6.2016. 21:00
1
Sutra 13 godina od dolaska pape Ivana Pavla II u Banja Luku
Trinaesta godišnjica pohoda Svetog Oca Ivana Pavla II Banjoj Luci i Petrićevcu te proglašenje blaženim Ivana Merza bit će obilježeni sutra svetom misom u župi petrićevačkoj.

Sveta misa, koju će predvoditi biskup banjalučki Franjo Komarica, a na kojoj se očekuju i zvaničnici hrvatskog naroda u institucijama BiH, slavit će se u župskoj i samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu.

Grad Banja Luku i državu Bosnu i Hercegovine, 22. juna 2003. godine, posjetio je papa Ivan Pavao II., tadašnji poglavar Katoličke crkve.

Misno slavlje i susret sa sv. Ocem tada su upriličeni na temeljima srušene crkve sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu.

Slijedećih godina je započela i još uvijek traje obnova župne crkve, čija posveta je za sutra planirana.

Franjevački samostan Petrićevac ima povijesnu važnost i smješten je na rubu Banje Luke, s lijeve strane tranzitnog puta koji vodi od Banje Luke prema Bosanskoj Gradišci.

Prvi samostan sagrađen je 60-tih godina 19. stoljeća.

Tragičnu povijest rušenja i uništenja je doživio u nekoliko navrata, što zbog potresa 1969. ili rata 1992. godine.

Posljednje rušenje je doživio 7. maja 1995., kada je eksplozivom potpuno uništena župna crkva, a samostan spaljen pri čemu je stradao i fra Alojzije Atlija, najstariji član samostanske zajednice franjevaca.  

Fra Atiliji je te noći srce otkazalo, i kada su prije nego što je odjeknula detonacija i buknuo požar svi iz samostana izvedeni na samostansku njivu, on je ostao ležati mrtav na podu gdje ga je smrt zadesila. 

Samostan i župa Petrićevac, kao i cijelo samostansko područje koje se proteže Bosanskom Krajinom, imalo je burnu prošlost, tamnih i svijetlih trenutaka.

Sadašnjost je, međutim, nakon protjerivanja Hrvata i katolika 1995., posve turobna, a ne nazire se ni da bi budućnost mogla biti vedrija, smatraju u ovoj župi.

(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.