27.6.2016. 13:54
0
Žustra rasprava o jeziku: Ko laže da djeca u RS-u nesmetano uče bosanski jezik?!
Informacija o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, predmet je rasprave na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, piše Patria.

Monika Tomić, poslanica HDZ-a u PD PSBiH kazala je da je u izvještaju naišla na informaciju da se u nekim kantonima izučava BHS.

- Molim da mi se pojasni po kakvom planu i programu se radi, koja diploma se dobija – upitala je Tomić.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA kazao je da mu nije jasno kako je moguće da je Ustavnopravna komisija primila k znanju ovu informaciju.

- Mi imamo mnogo problema u vezi ove oblasti – dodao je Mehmedović.

Sadik Ahmetović kazao je da je još prije nekoliko mjeseci tražio ovu informciju, jer se nad bošnjačkom djecom vrši teroror.

- Ovo je za ne povjerovati šta piše. Ovdje piše da je sve uredu. Kaže se da se u RS-u izučava bosanski jezik...Imate li vi isti ovaj izveštaj ili su meni dali odvojen. Ne mogu da vjerujem da je neko smogao snage da ovako laže. Ne znam laže li ovaj ministar iz Vlade RS-a ili ovi u Ministarstvu civilnih poslova dobro ne prepisuju. Tražim da se održi hitna sjednica gdje će biti i entitetski ministri i da ovu oblast dovedemo u mjeru dok nije eskaliralo. Ovo ne govorim u ime bilo koje stranke, nego u svoje lično i onih koji su obespravljeni. Ovdje svega može biti – istakao je Ahmetović.

Milica Marković, zastupnica SNSD-a istakla je da Klub SDA ima problem, referirajući se na izlaganje Ahmetovića.

- Ja molim predsjedavajućeg da reagira na ove prijetnje, ja se ne bojim, ali nema potrebe za takve izjave. Koliko god vi ovdje prijetili Ministarstvo obrazovanja RS radit će u skladu s Ustavom u kojem piše jezik bošnjačkog naroda – istakla je Marković. 

Šefik Džaferović zamolio je da svi u sali poštuju Dejtonski sporazum.

- Molim vas da to poštujemo, jer je i Dejton potpisan na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku. Djeca Bošnjaci traže da im u dokumentima stoje bosanski jezik. Vi povlačite presudu ustavnog suda ali ne vidite da vam tamo stoji da se mora ispoštovati volja onog koji govori taj jezik - istakao je Džaferović.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.