22.7.2016. 8:37
0
Sastanak kod ambasadorice Cormack: Nema dogovora o održavanju izbora u Mostaru
Čelnici triju vladajućih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine koji su se večeras sastali s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Cormack želeći riješiti pitanje održavanja izbora u Mostaru nisu postigli dogovor.

Nakon sastanka su kazali da nisu daleko od rješenja, te da će u narednom periodu, najkasnije za deset dana, pokušati postići dogovor.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je novinarima kazao da su svi opredjeljenja da izbori budu 2. oktobra.

- Večeras smo još jednom raspravili sve ideje i prijedloge uz određene razlike koje postoje, a koje se mogu premostiti određenim političkim dogovorima. Istina, te političke dogovore smo prokockali posljednjih  šest mjeseci. Ja sam uvjerenja da se mogu napraviti do izbora, a svakako da se moraju napraviti, ako će se praviti u ovoj godini, sve izvan toga neće ići - istakao je Čović.

Naglasio je da je optimističan o tom pitanju te da će u narednih nekoliko dana učiniti sve da se nađe zajedničko rješenje.

- Nismo došli do kraja, ali nismo ni daleko od toga da vratimo povjerenje, jer ako povjerenja bude, dogovor je postignut - kazao je Čović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić je rekao da je koalicija SDA-SBB imala i ovoga puta jedinstven stav, a to je da nisu mogli pristati na stajališta HDZ-a.

Kazao je da će naporno raditi narednih dana da dogovor bude postignut.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je podsjetio da su SDA i HDZ ranije bili blizu rješenja, ali da je došlo do 'razlaza'. Stoga je izrazio zadovoljstvo što su   ambasade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva pomogle da čelnici stranaka sjednu i pokušaju približiti stavove.

- Prisustvo SBB-a mislim da bi moglo biti od pomoći, da se intenzivno nastavi tragati za srednjim rješenjem. Mislim da daleko nismo, mi ćemo u SDA i večeras nastaviti, da vidimo možemo li na prijedlozima HDZ-a doći do zajedničkog stava  - istakao je Izetbegović.

Dodao je da ambasade koje su pomogle ovom sastanku obavezuju stranke da se dogovore i da tragaju za kompromisom.

- Ako ne napravimo ništa u narednih deset dana, teško da ćemo išta uraditi - poručio je.

Ambasadorica SAD-a Maureen Cormack je najavila da i dalje ostaju opredijeljeni da se radi na traženju rješenja.

- Međutim, političke stranke nisu pokazale spremnost da ostave po strani svoje utvrđene pozicije - istakla je.

Dodala je da se mora nastaviti raditi na traženju rješenja iako do zbora nije ostalo mnogo vremena.

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.