31.7.2016. 20:15
0
"Ubijen mi je brat, a imao je 17 godina. Zadnji put brata sam vidjela u našem selu"
U selu Opetci kod Srebrenice danas je poručen Jasin i tevhid za žrtve proteklog rata, čime su se treću godinu zaredom na taj način mještani sela Opetci sjetili svojih namilijih.

- Nadam se da će iz godine u godinu sve veći broj preživjelih doći u naše selo kako bismo se učenjem dova sjetili naših šehida. Ujedno pozivam sve preživjele da i naredne godine dođu, jer ne smijemo dozvoliti da se naši najmilijih zaborave, naša je obaveza i dužnost da ih se sjećamo - izjavio je za Fenu Edin Omerović, predsjednik Organizacionog odbora.

Na obilježavanju je prisustovao veliki broj Opečana. Hajra Hasanović živi u Gradačcu, a danas je posjetila svoj rodni kraj.

- Tokom rata ubijen mi je brat, a imao je 17 godina. Zadnji put brata sam vidjela u našem selu. On je krenuo na put za Tuzlu s rodbinom. Nažalost nije uspio da dođe do slobodne teritorije. Njegove kosti su pronađene u grobnici u Kamenici. Ukopan je u Potočarima 2009. godine. Nakon svega što smo preživjeli, volim doći u svoje selo i sjetiti se uspomena jer ovdje se naljepše osjećam - kazala je Feni Hasanović.

U sklopu vjerskog programa danas je proučena hatma dova za šehide.

Inače, mještani sela Opetci su vlastitim sredstvima izgradili spomen-obilježje za 30 ubijenih stanovnika sela Opetci. Prije rata u selu Opetci je bilo 45 domaćinstava, a danas u selu živi samo pet.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.