16.8.2016. 13:00
1
Valentin Inzko prati situaciju, sve opcije su otvorene
"OHR poziva organe vlasti RS-a da poštuju osnovne temelje Mirovnog sporazuma, ostave ovaj referendum po strani i pokušaju pronaći rješenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom", poručio je glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske otvoreno bi odbili ispoštovati odredbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražeći od građana RS-a da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već donio odluku i da, u suštini, podrže stav koji je već proglašen neustavnim - kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.
 
To je izjavio povodom odluke Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, koja je 12. augusta objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske", što znači da je i zvanično stupila na snagu.
 
Brkić je podsjetio da u Ustavu BiH jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obavezujuće" za sve organe vlasti u BiH, uključujući i institucije RS-a i njen Ustavni sud, piše Slobodna Bosna.
 
- U OHR-u razumijemo da su emocije vrlo snažne kada se radi o pitanjima u vezi sa praznicima u BiH, ali kada o nekom pitanju sud donese odluku, onda to postaje pitanje vladavine prava i poštivanja ustavnog poretka - istakao je.
 
Napomenuo je da je tako i u svim drugim zemljama te da konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda ne može biti poništena referendumom provedenim u jednom dijelu zemlje.
 
Takav postupak, dodao je, ne može utjecati na obavezu organa vlasti da provede sudsku odluku.
S tim u vezi, potcrtao je da Dejtonski ustav nije "švedski sto".
 
- OHR poziva organe vlasti RS-a da poštuju osnovne temelje Mirovnog sporazuma, ostave ovaj referendum po strani i pokušaju pronaći rješenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom - poručio je glasnogovornik OHR-a.
 
Također, Brkić je kazao da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pažljivo prati razvoj situacije te da će se na ovo pitanje vratiti u odgovarajućem trenutku i da drži sve opcije otvorenim u smislu mandata koji ima.


(Anesa Agović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.