16.9.2016. 12:04
0
Igor Crnadak: Taksa za ulazak u EU bila bi kontraporduktivna za BiH i cijeli Zapadni Balkan
U utorak, 20. septembra, Bosnu i Hercegovinu čeka veoma važan dan, jer očekuje se da dobije pozitivnu odluku Vijeća za opšte poslove Evropske unije na aplikaciju za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, rekao je danas Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, javlja Anadolu Agency.

"Naš optimizam je realan. Ispunili smo glavne uslove, usvajanjem mehanizma koordinacije, prilagodbom SSP-a i napretkom kada je u pitanju reformska agenda", kazao je Crnadak.

On je istakao da se sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u zemljama Evropske unije nalaze u finišu lobiranja za pozitivan odgovor, te da je na tom planu urađen dobar posao, a po njegovom nalogu, da se poveća intenzitet u lobiranju.

“Nakon što dobijemo pozitivan odgovor, čeka nas upitnik Evropske unije u kojem će biti između 4.000 i 5.000 pitanja. To će biti najintenzivniji i najzahtjevniji period našeg puta ka eurointegracijama. Od Vijeća ministara tražićemo da nam svaki mjesec dostavlja informaciju o tome šta je urađeno. Sigurno je da će biti mnogo teških pitanja. Slučaj Sejdić-Finci će morati biti riješen. Međutim, nisam pesimista. Sada ćemo pokazati imamo li kapacitet, snagu i posvećenost našem putu ka Evropskoj uniji. Do sada je više bila u pitanju deklarisanost, a sada nas čekaju konkretne aktivnosti na tom putu. Uvjeren sam da ćemo raditi dobro i da ćemo uspjeti. Ovaj posao uključuje sve nivoe vlasti u BiH i nadam se da ćemo se svi angažovati na putu eurointegracija“, izjavio je Crnadak.

Šef bh. diplomatije je dodao da se nada kako će susjedna Hrvatska, koja je članica Evropske unije, pomoći BiH na putu eurointegracija.

“Dobri odnosi Hrvatske i BiH su ono čemu težimo. Uvjeren sam da će nova hrvatska vlada nastaviti taj trend. Želimo što prije zajedničku sjednicu Vijeća ministara i Vlade Hrvatske. Također sam uvjeren da ćemo i dalje dobijati podršku Hrvatske na našem putu ka EU“, istakao je Crnadak.

Kazao je i da referendum od Danu Republike Srpske, koji je najavljen u ovom bh. entitetu za 25. septembrar, neće uticati na odluku o prihvatanju aplikacije BiH od strane EU.

Crnadak je naglasio da će 19. septembra delegacija BiH učestvovati na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. Ono što ga raduje jeste činjenica da je platforma za taj nastup jednoglasno usvojena od strane Predsjedništva BiH.

“Jednoglasno usvojena platforma po kojoj ćemo nastupati na Generalnoj skupštini UN-a je veoma pozitivna i dobra stvar za sve u BiH. Pored skupštinskog zajedanja, našu delegaciju, koju ću ja predvoditi, čeka oko 30 aktivnosti u tih pet dana. Izdvojio bih tiralterale sa Velikom Britanijom i Njemačkom, te sa Turskom i Srbijom, a zatim i sa Turskom i Hrvatskom. Za nas će biti veoma važan i sastanak sa Federicom Mogherini, kojem će prisustvovati i preostalih pet ministara zemalja Zapadnog Balkana. Ključne teme biće eurointegrcije“, rekao je Crnadak.

Dodao je da će tokom boravka u New Yorku iznijeti i svoj stav o najavljenoj mogućnosti uvođenja taksi za ulazak u zemlje Evropske unije građanima koji su izvan eurobloka.

Prema njegovom mišljenju, takve mjere su antievropske i bile bi kontraproduktivne i za BiH i za sve zemlje Zapadnog Balkana.

(Anadolu Agency)
(Foto: Dnevni avaz)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.