20.9.2016. 20:23
0
Ambasadori PIC-a: Nema pravne osnove za održavanje referenduma u RS-u
FOTO: Ilustracija
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom su pozvali organe vlasti Republike Srpske da ne održe referendum 25. septembra, navodeći da se sudska odluka mora poštovati.

- Ustavom BiH je definirano da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira na temeljima vladavine prava. Nijedna institucija niti organ vlasti u BiH ne mogu djelovati izvan ustavnog poretka.

Odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati. Ovlasti Suda jasno su definirane Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji Sudu daje jurisdikciju za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Prema tome, ne postoji pravni osnov za održavanje entitetskog referenduma u Republici Srpskoj 25. septembra - navodi se u izjavi ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Kako je saopćeno iz Ureda visokog predstavnika u BiH, ambasadori ponavljaju da nijedan referendum ne može promijeniti konačnu i obavezujuću prirodu odluka Ustavnog suda BiH.

- Odluka Ustavnog suda BiH u potpunosti ostaje na snazi i mora se poštovati. Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su u više navrata naglašavali, uključujući i izjave iz juna 2016. godine i decembra 2015. godine, 'da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP) i ima ključni značaj za njegovu provedbu' - navedeno je također u izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a izrazili su punu podršku Ustavnom sudu BiH i relevantnim institucijama u nastojanju da se omogući poštivanje odluke Suda.

Pozivaju na rješavanje pitanja javnih praznika putem političkog dijaloga i na što skorije usvajanje odgovarajućih zakonskih izmjena u cilju provedbe odluke Suda iz novembra 2015. godine.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) pozvao je još jednom sve strane da se uzdrže od ishitrenih poteza i retorike koja zagovara podjele. Oštro osuđuje sve izjave koje podrivaju stabilnost i sigurnost ili osporavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

- Republika Srpska će ostati sastavni i esencijalni dio suverene države Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir. Upravni odbor PIC-a ponavlja da neće biti prekrajanja mape BiH.

Upravni odbor PIC-a apelira na političke lidere na svim stranama da se okrenu rješavanju ekonomskih i socijalnih izazova s kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine, a koji su od ključne važnosti za stabilnost Bosne i Hercegovine i njenu evropsku budućnost. Upravo to su pitanja koja su od životne važnosti za zemlju i njene građane - navedeno je također.

Ruska Federacija se ne pridružuje ovoj izjavi.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.