3.10.2016. 14:55
0
Žalbe na presudu Brkiću zbog ratovanja u Siriji
FOTO: Ilustracija
Tužilaštvo BiH i odbrana danas su pred Sudom BiH iznijeli žalbe na presudu kojom je Safet Brkić proglašen krivim za ratovanje na području Sirije i osuđen na tri godine zatvora.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je zatražio da Brkiću bude izrečena duža kazna zatvora, istakavši da je on otišao na područje Sirije "s umišljajem". 

"On je jedna od prvih osoba koje su se priključile jedinicama takozvane 'Islamske države'. Riječ je o osobi koja je ranije osuđivana za nasilna djela", rekao je tužilac i dodao da bi duža kazna zatvora bila korisna i radi prevencije budućih odlazaka na strana ratišta. 

Brkićev advokat Kerim Čelik rekao je da je žalba Tužilaštva neosnovana, te zatražio da se prvostepena presuda ukine zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, prenosi Birn. 

"Navodi Tužilaštva da je moj branjenik otišao u Siriju s umišljajem nemaju nikakvog osnova s obzirom da to nije ni dokazivano tokom postupka. Vi ćete vidjeti iz dokaza da je moj branjenik otišao u Siriju prije nego što je egzistirala 'Islamska država', a svakako prije nego što je označena kao teroristička organizacija", naveo je Čelik. 

Branilac je dodao da se jedinica "Mudžahiri Ensarij" i danas bori protiv "Islamske države". 

Sudijama se obratio i Brkić, koji je rekao da je protivnik "Islamske države". 

"Nijedan svjedok nije potvrdio da sam bio u bilo kakvoj povezanosti s 'Islamskom državom'. Potvrdili su da sam bio u jedinici koja se borila protiv njih. Teško mi pada ova osuda jer mi muslimani ne volimo 'Islamsku državu'. Da sam kriv, ja bih sam priznao, ali ovo je zabluda, isto kao što je 'Islamska država' zabluda", rekao je Brkić. 

Žalbeno vijeće će odluku donijeti naknadno. 

Brkića je Sud BiH krajem maja prvostepenom presudom proglasio krivim za ratovanje u Siriji i osudio ga na tri godine zatvora. Brkić je proglašen krivim da je od 13. maja 2013. do 5. marta 2014. bio u Siriji i borio se u jedinici "Mudžahiri Ensarij".


(SRNA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.