3.10.2016. 14:44
0
Dickson: Glasanje proteklo mirno, generalno u skladu s međunarodnim standardima
FOTO: FENA
Šef Delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope iz Ujedinjenog Kraljevstva Stewart Dickson prezentirao je danas preliminarne rezultate monitoringa lokalnih izbora održanih jučer u Bosni i Hercegovini, po kojima je, osim slučajeva nekoliko nasilnih incidenata i neregularnosti, glasanje proteklo mirno i na odgovarajući način, generalno u skladu s međunarodnim standardima.

Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope boravi u posjeti BiH od 28. septembra do 3. oktobra, da bi nadgledala lokalne izbore, a na čelu s izvjestiocem Kongresa Dicksonom, delegaciju sačinjava 20 članova Kongresa, pet članova EU Komiteta regiona i dva člana nacionalnih asocijacija lokalne samouprave.

Na dan izbora, delegacija Kongresa rasporedila je 12 timova koji su posmatrali glasanje širom BiH, a četiri člana EU Komiteta regiona i njihov glasnogovornik Adam Banaszak iz Poljske posjetili su oko 150 biračkih mjesta širom zemlje.

Dickson je danas na pres-konferenciji izrazio žaljenje što izbori u Mostaru opet nisu bili održani zbog neuspješnih pregovora političkih aktera.

Izvjestilac Kongresa je također ukazao na potrebu rješavanja pitanja koja se neprestano ponavljaju na svakim izborima u BiH, a to su, prvenstveno, kvalitet biračkih spiskova, prevencija izbornih prevara i zaštita tajnosti glasanja.

Izuzev nekoliko nesretnih incidenata, u Sreberenici i Stocu, koji su bacili sjenu na dan lokalnih izbora, ocijenio je da su općinske i gradske izborne komisije glasanje provele efikasno.

- U pogledu Centralne izborne komisije BiH, imamo utisak da je učinjeno sve da bi se pripreme za izbore obavile na profesionalan način - dodao je Dickson.  

Posmatrači Kongresa su mišljenja da je neophodno unaprijediti zakonske odredbe i praktična pravila za izbore, a također primijetili su, između ostalih neregularnosti, upotrebu mobilnih telefona tokom glasanja, kao i "pružanje pomoći pri glasanju".

Također, tajnost glasanja nije uvijek bila ispoštovana, vrlo često zbog nedostatka prostora u kabinama za glasanje, a članovi Kongresa čuli su i navodne priče o kupovini glasova, ne samo novcem već i na druge načine.

Dickson je spomenuo i kvalitet biračkih spiskova te činjenicu da su pojedinci koji se nalaze na ovim spiskovima, zapravo već odavno napustili zemlju i žive u inostranstvu.

- Samo bi oni koji su stalno nastanjeni u nekoj zajednici trebali odlučivati o lokalnim pitanjima, stoga bi se i birački spiskovi trebali izmijeniti - kazao je izvjestilac Kongresa.

Kako je rekao, još jedno sporno pitanje bila je transparentnost procedura, a posebno brojanje glasova.

Delegacija Kongresa pozdravila je činjenicu da CIKBiH zagovara novu proceduru za takozvano "korektno brojanje" u slučaju rezultata koji pobuđuju sumnju, a koje su prijavila neka biračka mjesta. Međutim, smatraju da je potrebno pozabaviti se implementacijom efikasnih zaštita protiv bilo koje vrste manipulacije tokom brojanja.

U pogledu sveukupne situacije lokalne demokratije u BiH, Delegacija Kongresa primijetila je da se politička podrška - također i na lokalnom nivou temelji na etničkom identitetu, uključujući i nacionalističke stavove.

Izvjestilac Kongresa Dickson poručio je da je činjenica da je Kongres jedina međunarodna posmatračka grupa koja ocjenjuje jučerašnje lokalne izbore, ujedno i dokaz njihove čvrste namjere da i ubuduće pruže podršku BiH.

O detaljnom izvještaju koji uključuje i preporuke, nakon ove misije bit će raspravljano u okviru sjednice Kongresa, od 28. do 30. marta 2017. godine u Strazburu.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.