5.10.2016. 14:45
4
Članice OIK-a Srebrenica iz srpskog naroda ne podržavaju predsjednika: Alivukovićeva izjava je izazvala sumnje
Nada Milosavljević i Ljiljana Stevanović, članice Opštinske izborne komisije Srebrenica iz srpskog naroda, nezadovoljne nastupima predsjednika OIK-a Nermina Alivukovića, danas su održale konferenciju za novinare, na kojoj je Milosavljević iznijela njihove stavove.

”Sam dan održavanja izbora i izbori 2. oktobra 2016. u Srebrenici su protekli bez ikakvih problema, svih 27 biračkih mjesta je otvoreno na vrijeme. U toku dana i nakon izbora nije stigao nijedan prigovor od političkih subjekata. Sva biračka mjesta su zatvorena na vrijeme kada je od svih predsjednika biračkih odbora uzeta telefonska izjava o izlaznosti glasača na biračka mjesta“, rekla je Milosavljević.

Ona tvrdi da je kompletan proces tekao u najboljem redu i da nije bilo nikakvih problema, sve dok Nermin Alivuković nije počeo davati, kako kažu, sporne izjave.

”Izjava koja je napravila veliki problem i izazvala ogromnu sumnju na rad Opštinske izborne komisije Srebrenica je izjava koju je dao Nermin Alivuković kao predsjednik Opštinske izborne komisije da je oko hiljadu glasova manje za kandidata za načelnika opštine Mladena Grujičića. Ljiljana i ja, kao članovi se ograđujemo od te izjave i još jednom ponavljam za to smo saznale iz medija, kada je član CIK-a, Branko Petrić rekao da mu nije jasna izjava predsjednika OIK-a Srebrenica. Nakon te izjave u medijima počeli su da pristižu prigovori u OIK Srebrenica na rad biračkih odbora, gdje se pokušava uticati na regularnost izbornog procesa. Ako članu CIK-a BiH nije bila jasna izjava predsjednika OIK-a Srebrenica, onda koliku dozu sumnje je ta izjava unijela za glasače iz srpskog naroda i ljude koji nisu direktno uključeni u izborni proces“, objasnila je Milosavljević.

Upitana da li su članovi OIK-a bilo izloženi bilo kakvim pritiscima u svom radu, Milosavljević je rekla da je sve stavove iznijela u saopštenju.

”Znači, nikakvih problema nije bilo. Na sam dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mjesta, do rezultata glasanja. Znači identični su svi glasovi koje smo dobili od predsjednika biračkih odbora identični su sa podacima koji su objavljeni na stranici CIK-a. Međutim, kažem da je najveći problem izazvala pogrešna cifra ili ne znam kako je došao predsjednik do tog podatka da kandidat Mladen Grujičić ima hiljadu glasova manje u odnosu na podatak na osnovu kojeg je proglasio sebe za pobjednika“.

(Anadolu Agency)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.