11.10.2016. 19:17
0
Čović, Izetbegović, Radončić: Koalicija nije sporna, ali mora početi raditi
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, te lider SBB-a Fahrudin Radončić razgovarali su danas u Sarajevu o budućnosti koalicije na nivou BiH, o odnosima u Federaciji BiH, ubrzanim reformama, izgradnji autoputeva i brzih cesta, ali i o preispitivanju izgradnje Bloka 7 u Tuzli.

Čović je u izjavi za medije, nakon sastanka, kazao da će ovakvi sastanci pomoći da se analizira i radi brže kako bi zacrtani planovi bili realizirani, jer, kako je istakao, smisao svih današnjih sastanaka je upravo to kako Master plan koji je Predsjedništvo BiH usvojilo prenijeti na sve razine vlasti.  Dodao je da se  sve svodi na to da što manje pričamo i da više provodimo ono što je u Master planu.

Naveo je da su ministri, predsjednici vlada, dobili jasne upute da treba sve provesti što je dogovoreno.

Govoreći o koaliciji kazao je da u ovom trenutku koalicija nije sporna, ali mora praktično pokazati da funkcionira, mora počeit raditi svoj posao.

- Problema ima, ali u ovom trenutku oni nisu takvi da bi bili prepreka da mi radimo. Isto je i sa državnom razinom, nema razloga da nešto stoji -kazao je Čović i podsjetio  da je Master plan precizno definiran i do kraja vremenski, sadržajno usaglašen sa Evropskom komisijom i to se mora provesti.

Govoreći o  Mostaru i presudi Sejdić - Finci, dodao je da se  sve odluke Ustavnog suda BiH moraju provesti do 31. siječnja.  

Izetbegović je potvrdio da koalicije ostaju onakve kakve jesu, možda poneku personalnu promjenu treba napraviti, ali princip ostaje isti, te iako su lokalni izbori izazvali previše konflikta zemlji, treba se vratiti u kolosjek i koalicije treba učiniti funkcionalnijim.

-  Razgovarali smo i o izgradnji cesta i autoputeva u Federaciji BiH i složili smo se da je krajnje vrijeme da se ti procesi ubrzaju - rekao je Izetbegović. 

Dodao je da ono što je  ranije rečeno  da će FBiH biti veliko gradište nije nimalo nemoguć zadatak i misli da ćemo tome svjedočiti 2017. i 2018. godine.

Radončić je na sastanku sa Čovićem i Izetbegovićem zatražio preispitivanje izgradnje  Bloka 7 u Tuzli.

- Mislim da se radi o preskupom objektu i želim da znam gdje ide više od milijardu, na koji način, da li su ispunjeni tenderski uslovi i da li je to blok koji se tako hitno mora raditi i po tako skupim cijenama – izjavio je Radončić nakon sastanka.

Naveo je da će tražiti od Nadzornog odbora Elektroprivrde BiH da preispita određene prijedloge ugovora i preliminarne razgovore.

- Kao SBB smatramo da se radi o bloku koji je preskupo ugovoren i to treba ponovno preispitati, a ugovarali su ga ljudi iz tadašnjeg SDP-a i ne zato što je to ta stranka nego što su to ogromne brojke i tražim da se taj cijeli posao preispita - rekao je Radončić.

Dodao je da su se Čović i Izetbegović složili u vezi  toga i da smatraju da ima dovoljno vremena da se sve to još jednom preispita i analizira.

-Ide se ubrzano u reforme, u infrastrukturne radove, u posao čistih računa, a sukladno tome ne želimo  više da  gubimo vrijeme u naredne dvije godine, jer su prethodne dvije godine zbog raznih  koalicionih svađa sa DF-om ili mojih pravnih problema otišle u vjetar – zaključio je Radončić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.