14.10.2016. 13:59
0
U akcijama 'List' i 'Box' oduzeta 81.872 kilograma duhana
U akcijama “List” i “Box” pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaplijenjeno je 81.872 kilograma duhana, koji je trebalo da bude prodat na „crnom tržištu“ BiH.

Otkiveno je 970 kilograma rezanog duhana, koji je pronađen u pretresima na više lokacija u BiH, rekao je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Pojasnio je i da je kod jednog poreznog obveznika utvrđen i manjak duhana od 26,7 kilograma, što znači da je taj duhan već prometovan „nacrno“ i na taj duhan će naknadno biti obračunate dažbine, akcije i PDV.

Privremeno je oduzeto i sedam mašina za obradu duhana.

Aktivnosti na terenu u tom slučaju provodile su se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući  Orašje, Šamac, Bosanski Brod,  Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg, Posušje

- Do sada su za 15 osoba određene mjere pritvora ili zabrane. One se sumnjiče da su kao odgovorne osobe u nekoliko pravnih subjekata u BiH omogućavale velikom broju kupaca – preprodavača duhana, da neovlašteno i suprotno odredbama Zakona o duhanu BiH i Zakona o akcizma BiH, dalje nezakonito prometuju duhan u listu i rezani duhan u Bosni i Hercegovini. Na takav organizovan način, a suprotno zakonskim propisima, vršila se prodaja duhana “nacrno” čime se izbjegavalo plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu prometovanog duhana, kao i pripadajući PDV - kazao je Kovačević.

Sumnja se da je od februara do augusta ove godine ta organizovana grupa nezakonito prometovala na tržištu BiH oko 100 tona duhana, čime je po osnovu akciza i PDV-a budžet oštećen za oko 10 miliona KM.

Tokom prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je  oduzeto oko 48 tona rezanog i duhana u listu i nekoliko mašina za rezanje duhana koji se nezakonito prodavao u BiH.

(FENA) 

AkcijaSIPA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.