17.10.2016. 19:17
0
"Ovo je Sanjinu Sefiću dozvoljeno, jednako kao što je dozvoljeno i njegovim prethodnicima i svim nasilnicima"
Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu danas je održano protestno okupljanje građana i neformalne grupe studenata Psihologije pod nazivom "Vi ovo dozvoljavate - za Editu i Selmu".

Iz Sarajeva je Editinim i Selminim roditeljima poslata poruka da su uz njih, da zajedno s njima tuguju, ali i da čekaju pravdu.

Lamija Spahić, član neformalne skupine studenata, zahvalila je građanima što su svojim prisustvom na protestu podržali njihove zahtjeve. Naglasila je da su podržali sve ranije zahtjeve građana koji su već predani i preneseni nadležnim institucijama, s tim da su oni istakli još tri osnovna zahtjeva a to je borba protiv neznanja i to podrazumijeva da se ljudi na odgovorne pozicije trebaju birati na osnovu znanja, kompetencija, stručnosti, a ne na osnovu stranačke podobnosti, porodične pripadnosti.

Također traže transparentno vođenje sudskog postupka protiv Sanjina Sefića, javno dostupne validne informacije od trenutka njegovog hapšenja do  izručenja.

Zahtijevaju i posebne nezavisne istrage koja se bavi ispitivanjem istinitosti informacija koje do javnosti dolaze od policijskog komesara Vahida Ćosića i od Kantonalnog tužilaštva kako bi se ustanovili odgovorni za propuste.

- Ovo je Sanjinu Sefiću dozvoljeno, jednako kao što je dozvoljeno i njegovim prethodnicima i svim nasilnicima. Ovu situaciju smo također dozvolili i mi građani svojom dosadašnjom šutnjom - kazala je ona.

Izrazila je nadu da će protesti i glas mladosti uroditi plodom.

Uputili su i molbu da prisustvuju sutrašnjoj Sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, ali još uvije nisu dobili odgovor.

Studenti i građani će biti uporni, kažu, neće odustati, ne ovoga puta.

To su poručili i ispisanim transparentima „Hoćemo istinu“, „Vi ste to dozvolili“, „Dozvolite nam da sanjamo, da gradimo znanje, dočekamo penzije, dozvolite nam da živimo“.

Studentice Selma Agić i Edita Malkoč nastradale su u saobraćajnoj nesreći 10. oktobra ove godine, kada ih je ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu vozilom udario Sanjin Sefić, a nakon nesreće pobjegao u Srbiju. On je uhapšen i čeka ga izručenje Bosni i Hercegovini.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.