13.11.2016. 14:04
0
Ko (ne)će odgovarati za propast Granita iz Jablanice: Radnici ogorčeni presudom Suda BiH
U petak 11. novembra na Sudu BiH nakon skoro četiri godine sudskog postupka izrečena je nepravomoćna oslobađajuća presuda Muhamedu Mariću, bivšem menadžeru, suvlasniku i direktoru preduzeća Granit iz Jablanice i njegovoj 16-članoj ortačkoj grupi.
Oni su se teretili za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotreba ovlasti, sklapanje štetnog ugovora, lažni stečaj, neplaćanje poreza porezna utaja i prevara, piše noviska agecija Patria.

Naime, ova grupa kupila je Granit 2004. godine od Vlade HNK koju je predvodio Marić. Umjesto ulaganja oko 14 miliona KM i zapošljavanja 85 radnika Granit je išao ka propasti.

Radnici Granita su krajem 2009. godine stupili u štrajk i protestovali protiv kriminala i uništavanja preduzeća. Nakon trogodišnjeg sudskog spora privatizacijski ugovor je raskinut 2010. godine. Samo dva mjeseca prije, obustavljena je proizvodnja i proglašen je stečaj.

Borbom i zalaganjem radnika njih više od 200, 2012. godine počela je eksploatacija kamena kako bi se prodajom izmirili dugovi.

Radnici ovog preduzeća ogorčeni su ovom presudom.

Ranije su donesene presude u Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu prema kojima se Mariću i jednom dijelu njegovih saradnika trebaju isplatiti plaće za čitav period trajanja stečajnog postupka te je naloženo njihovo vraćanje na posao. Vrhovni sud FBiH je 23. februara, 2016. godine donio Presudu kojom se poništavaju Presude Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu.

Prema presudama njima se trebalo isplatiti više od 3 miliona KM sa kamatama.

- Samo čudom smo za sada spasili naše preduzeće i spasili svoja radna mjesta, sprečavajući prisilnu isplatu po ovim presudama, također na osnovu različitih presuda u izvršnom postupku. Presudi Vrhovnog suda FBiH je prethodila dugotrajna i teška borba radnika Granita, koji su pravnim putem dokazivali apsurdnost i nezakonitost takvih presuda - stoji u saopćenju Sindikata radnika Granita iz februara 2016. godine.

Radnici Granita žele i mogu raditi ali je pitanje šta će se događati nakon što presuda postane pravomoćna.

Borbu radnika Granita godinama podržavaju SDP BiH i DF.

Upravo su sudski sporovi koji se godinama vode kočnica za normalan rad Granita te je onemogućen da konkurentno posluje i službeno učestvuje na raspisanim tenderima. Već 50-ak radnika Granita je pred penzijom ali obaveze za poreze, doprinose i neisplaćene plaće nema ko izmiriti.

Prizvodi Granita ukrašavaju zgrade UN-a, Gradsku vijećnicu u Berlinu, Akademiju nauka u Moskvi a skoro da ne postoji niti jedan grad na prostorima bivše države, čije ulice i trotoare ne ukrašava jablanički granit. 
 
 (NAP)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.