16.11.2016. 17:58
4
Bilsena Šahman poslala poruku Bakiru Dautbašiću sa sadržajem "Gotova operacija. Raja samo plače po apotekama"
Na suđenju za ometanje rada pravosuđa, svjedok Državnog tužilaštva je predstavio analizu kontakata koja obuhvata telefonske poruke i pozive koje su razmjenjivali optuženi Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman.

Svjedok Emir Sokočević, analitičar u Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala u Državnoj agenciji za istrage i zašitu (SIPA), rekao je da je po nalogu Tužilaštva BiH u decembru prošle godine vršio analizu na osnovu podataka telekomunikacijskih operatera.

- Izvršio sam analizu za period od 14. do 17. decembra 2015. godine, te sačinio više dokumenta - pojasnio je svjedok.

Na upit tužioca Bože Mihajlovića, Sokočević je kazao da analiza obuhvata pet brojeva mobitela, koji pripadaju Radončiću, Dautbašiću, Šahman, te svjedocima Azri Sarić i Sabahudinu Žuji.

Potom je pojasnio kada je i prema kome upućivan poziv, koliko je trajao, te koja je bila bazna stanica, ali vremenski period slanja sms poruka.

Po zahtjevu tužioca Mihajlovića, neke od poruka Sokočević je pročitao u sudnici, kao što je poruka koju je Šahman poslala Dautbašiću sa sadržajem "Gotova operacija. Raja samo plače po apotekama", te Dautbašićeva poruka upućena broju koji koristi Radončić u kojoj stoji "Razgovor prošao odlično".

Na upit jednog od Radončićevih branilaca Dragana Barbarića, svjedok je odgovorio da se u naredbi ne pominje ni jedan broj telefona, te da je saznanja o tome kome pripadaju brojevi dobio u usmenoj konsulutaciji s tužiocem i na osnovu službene zabilješke SIPA-e.

Na zahtjev Dautbašićeve braniteljice Tatjane Savić, svjedok je pročitao poruku u kojoj Dautbašić dogovara sastanak u Stranci demokratske akcije (SDA). Savić je konstatirala da je Dautbašić nakon tog sastanka poslao poruku da je razgovor prošao odlično.

Radončića, Dautbašića, Šahman, te Zijada Hadžijahića optužnica tereti za ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem. Radončić je, prema optužnici, naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se tereti i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da bude zatvorena.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Prije Sokočevićevog svjedočenja, braniteljica Savić je kazala da je njegova analiza nezakonita jer Tužilaštvo BiH u naredbi ne navodi ko je osumnjičena osoba.

- Tužilaštvo je u naredbi navelo da se radi o zastrašivanju svjedoka u predmetu koji se vodi na Kosovu. Potom slijedi naredba Suda BiH u kojoj se prihvata prijedlog Tužilaštva BiH, te se navodi da se istraga vodi protiv nepoznatih osoba. Naredba se nije mogla izdati protiv nepoznatih osoba. U nekim predmetima je Sud odbio izdavanje naredbe, a u ovom slučaju nije - dodala je braniteljica.

Tužilac Mihajlović je odgovorio da su nalazi operatera telekomunikacija zakoniti, a Vijeće će odluku o prigovoru Odbrane donijeti nankadno.

Nastavak suđenja je planiran za 7. decembra, javio je danas BIRN-Justice Report.

(Fena)

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.