29.11.2016. 10:00
1
Deponija Smiljevići: Smanjeni neugodni mirisi, napravljena druga sanitarna ploha
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković zajedno sa ministrima prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomirom Lukićem, komunalne privrede i infrastrukture Senadom Hasanspahićem, načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem, direktorom KJKP RAD Selimom Babićem i Fuadom Babićem iz Zavoda za izgradnju KS-a obišao je deponiju Smiljevići u Buča Potoku kako bi se uvjerio da li su realizovane aktivnosti koje su dogovorene prije 20 dana. S obzirom da je još tada rečeno kako će i građani imati priliku da prate da li se ispunjavaju zaključci koji su doneseni, obilasku je prisustvovao i predstavnik građana Elvedin Selimović.

- Uvjerili smo se da se dosadašnji problemi rješavaju u skladu sa dinamikom koju smo prošli put dogovorili. Krenulo se sa zatrpavanjem aktivne plohe koja predstavlja najveći problem. Preko nje je nakon dogovora navučeno više od pet kubika zemlje s ciljem smanjena neugodnih mirisa. Ona je do sada značajno sanirana, a napravljena je i druga sanitarna ploha na kojoj će početi odalaganje po propisanim standardima, nakon što Federalno ministarstvo okoliša i turizma ovih dana nam za to izda potrebnu dokumentaciju - istakao je premijer Konaković te dodao da je bilo riječi i o dugoročnim mjerama kako bi se približili svjetskim trendovima gdje odvoz smeća nije trošak nego ozbiljna vrsta prihoda.

Direkor Babić potvrdio je da se intezivno radi na prekrivanju trenutnog odlagališta otpada sa zemljom. Osim saglasnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma, čeka se i odobrenje Svjetske banke kako bi preduzeće Rad počelo sa odlaganjem otpada na novoizgrađenoj plohi, a prema informacijama to bi moglo biti do kraja ove sedmice.

Ovom prilikom, ministar Lukić je podsjetio na aktivnosti koje Kanton i resorna ministarstva kontinuirano sprovode u cilju poboljšanja stanja na deponiji.

- Dvije su ključne stvari s kojima su nas kolege iz Hrvatske i Slovenije nedavno upoznali, a to su sistem:otplinjavanja i postrojenja za pročišćavanje procjednih voda. Na deponiji Smiljevići već imamo dio opreme za reciklažu, ali bi je trebali koristiti u većem obimu - naglasio je ministar Lukić i potcrtao kako je svima u cilju smanjenje količina otpada koje se ovdje odlažu, što je ujedno i obaveza naše zemlje za pristup Evropskoj uniji.

Naglasio je bitnost odvojenog prikupljanja građevinskog otpada, što podrazumijeva formiranje nove plohe.

- Namjera nam je smanjiti količine zelenog otpada koji se ovdje odlaže jer samo preduzeće Park na godišnjem nivou proizvede 20.000 tona tog otpada, a imamo i druga preduzeća koja ga proizvode kao i građane - pojasnio je ministar Lukić koji je najavio da će se to pitanje rješavati kroz izgradnju kompostane u Kantonu Sarajevu.

Kazao je da je u planu i tretiranje otpadnog mulja sa prečistača otpadnih kanalizacionih voda na lokalitetu Butila.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.