6.12.2016. 13:45
0
"Ako se ne ponovi cjelokupan proces u Stocu, birači Inicijative za Stolac će bojkotovati izbore"
Vjerujem da će Apelacioni odjel Suda BiH imati u vidu sve činjenice i da će donijeti odluke u najmanju ruku da se cjelokupni proces od registracije birača pa do registracije kandidata za izbore u Stocu obnove, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA).

To znači, naveo je, da to podrazumijeva da se poništi cjelokupni izborni proces vezan za općinske izbore u Stocu. 

   "Ukoliko Apelacioni odjel Suda BiH ostane pri odlukama koje je donio CIK BiH, prvo što je vrlo vjerovatno je da će svi oni birači koji su vjerovali u Inicijativu za Stolac bojkotirati izbore jer nije realno očekivati da legitimiraju takvu neprincipijelnu i nezakonitu situaciju i onda imamo velikih problema. Šta to znači sa aspekta izbornih tijela, biračkih tijela koja moraju biti multietnička, izborne komisije koja mora biti multietnička, to su velike nepoznanice. Ukoliko Apelacioni odjel Suda ostane pri odlukama CIK-a BiH vjerujem da bi mogli nastati veliki politički problemi u Stocu", poručio je Genjac.

Sa Genjcom smo razgovarali u trenutku dok se očekuje odluka Apelacionog odjela Suda BiH i sudbina žalbe koju su uložili politički subjekti okupljeni oko Inicijative za Stolac. 

"Mislim da je Centralna izborna komisija BiH donijela neprincipijelnu odluku, da je to rezultat neprincipijelne koalicije pojednih članova CIK-a BiH. Učinjeno je to prije nego što je određeni postupak koji se vodi u pravosudnim institucijama i okončan oni su donijeli presudu ne samo o pojedincima koji su na listama ili koji su kandidati. Njihovim uklanjanjem sa lista oni su upravo tim skidanjem sa lista koja je najdrastičnija sankcija preuzeli i odluku sudije i birača. Ako bi to tako ostalo zapravo bi CIK BiH izabrao načelnika općine u Stocu. Naravno, to poništava potpuno integritet izbornog procesa u Stocu i tako ne može", naveo je Genjac. 

Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine dostavljene su žalbe Koalicije za bolji Stolac protiv odluke Centralne izborne komisije BiH o uklanjanju sa kandidatske liste za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana, sa izjašnjenjem te državne institucije.

Proslijeđena je i žalba Inicijative za Stolac koja je podnijela žalbu protiv odluke Centralne izborne komisije BiH da se sa kandidacijske liste za Općinsko Vijeće Stolac uklone imena kandidata Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića.

Isto se odnosi i na žalbe koje su podnijeli Ivan Perić koji je smijenjen sa pozicije predsjednika, te Avdo Jaganjac i Meliha Kapor, koje je Centralna izborna komisija BiH smijenila sa pozicije članova Općinske izborne komisije Stolac.

Konačna odluka Apelacionog odjela Suda BiH trebala bi da bude poznata danas. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.