6.12.2016. 19:55
0
Šukalo: Vladajuće stranke protiv ukidanja 'bijelog hljeba' u RS-u
Nijedan poslanik vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a nije večeras učestvovao u raspravi o prijedlozima zakona kojima se predviđa ukidanje „bijelog hljeba“ za izabrane i imenovane funkcionere u tom bh. entitetu.

Umjesto rasprave, parlamentarci stranaka skupštinske većine su predložili zaključak kojim traže da Vlada RS-a u prvom kvartalu 2017.godine predloži zakone kojim se uređuju prava izabranih funkionera tokom i nakon prestanka mandata.

Izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave već je predložila poslanička grupa Napredna Srpska, čiji predsjednik i poslanik Adam Šukalo kaže da su stranke na vlasti ovim zaključkom pokazale da neće podržati njihove zakone, tokom glasanja 8. novembra, iako nisu naveli nijedan argument zašto su protiv ukidanja „bijelog hljeba“ za funkcionere u RS-u.

Tvrdi i da su poslanici vladajućih stranaka „pokazali svoje pravo lice“ te upitao zašto dosad oni nisu predložili ukidanje ove privilegije za političare.

Vlada RS-a također nije dala pozitivno mišljenje na predložene zakone Napredne Srpske, a ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić kaže da nisu protiv ukidanja "bijelog hljeba", ali da ovo pitanje nije moguće riješiti samo sa dva zakona.

-Ovo pitanje ne regulišu samo dva zakona, već njih pet i stoga ga treba razmatrati na cjelovit način i uraditi analizu da bi se ovo pitanje kvalitetno završilo - dodala je Rešić.

Podršku ukidanju „bijelog hljeba“ u RS-u dali su tokom rasprave poslanici opozicije, SDS-a i PDP-a.

Napredna Srpska je u obrazloženju ovih zakona navela da je u protekle 22 godine ovo pravo koristio veliki broj izabranih funkcionera, koji su budžet i građane RS-a koštali nekoliko miliona KM.

U prošlom sazivu Narodne skupštine RS-a ovo pravo koristilo je 28 narodnih poslanika, a ukupan iznos za isplatu za ove namjene bio je oko 300.000 KM.

Tokom današnjeg rada razmotrena su dva zakona, izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima - po hitnom postupku, kojim se uvodi naziv policijska uprava umjesto centra javne bezbjednosti.

Završena je i rasprava o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju također po hitnom postupku, a predviđa se uvođenje integriranog zdravstvenog sistema, odnosno elektronska zdravstvena kartica.

Parlamenta rad nastavlja i sutra, a na dnevnom redu je još 20-ak tačaka.

(Fena)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.